TRAŽIĆE OD DRŽAVE VANSUDSKO PORAVNANJE

Šofranac spreman na dogovor o milionskoj odšteti

Vještak je još ranije izračunao i da je Veselin Šofranac u posao već uložio skoro 600.000 eura sa kamatama
126 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.12.2016. 19:41h

Podgorički biznismen Veselin Šofranac spreman je na dogovor sa državom oko višemilionske odštete zbog nemogućnosti da eksploatiše ukrasni kamen u Dubovici.

Šofranac je juče "Vijestima" rekao da će tražiti od države vansudsko poravnanje u postupku koji vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici, u kome se spori sa državom.

Traži da mu se dozvoli eksploatacija ili da mu se nadoknadi šteta koju je pretrpio.

"Ovo je sigurno jedina država u kojoj se lokalitet na kome se nalazi takvo blago daje nekome da gradi hotel. Postupak vodim već sedam godina i do sada se taj kamen mogao izvaditi, a država bi uzela ogromne pare od toga i imala čist plac za prodaju", naveo je Šofranac.

Suđenje je juče odloženo za 25. januar, jer vještak geodetske struke Vasilije Radulović još nije završio nalaz i mišljenje o kvalitetu ukrasnog kamena.

Država će najvjerovatnije morati da plati višemilionsku odštetu biznismenu zbog nemogućnosti da nastavi započeti posao na tom lokalitetu.

Vještak je ranije procijenio da je biznismen izgubio više miliona eura, zbog toga što Vlada već sedam godina odbija da mu izda urbanističko-tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Dubovica-Čanj.

Vještak finansijske struke Milenko Popović u jednoj varijanti nalaza konstatuje da je izgubljena dobit za neproizvedenih i neprodatih 8.000 metara kubnih ukrasnog kamena 12.943.840 eura za period od 10 godina, na koliko je vremena Šofrancu izdata koncesija.

U drugoj varijanti - u kojoj je vještak računao eksploataciju od 3.000 kubnih metara, Šofranac je izgubio pet miliona eura.

Vještak je izračunao i da je Šofranac u posao već uložio skoro 600.000 eura, sa kamatama.

Država je Ugovor o dodjeli koncesije sa Šofrancem potpisala 2009. godine.

Ministarstvo ekonomije početkom 2012. godine pokrenulo je postupak raskida tog ugovora “zbog neispunjavanja obaveza koncesionara”.

U tužbi piše da Ministarstvo održivog razvoja već šest godina odbija da mu izda dozvolu za eksploataciju kamena, pozivajući se na "veće društvene interese".

Punomoćnik Šofranca, advokat Slavko Maraš ranije je isticao da Ministarstvo turizma ne da dozvolu za eksploataciju kamena da bi što bolje prodali Kraljičinu plažu - onaj ko je kupi, biće u poziciji da eksploatiše ukrasni kamen.

“Sumnjam da je sve namješteno radi nečijih privatnih interesa”, konstatovao je advokat.

Odbijen zahtjev za eksploataciju

Vrhovni sud nedavno je stavio tačku na zahtjev Šofranca da mu se dozvoli eksploatacija ukrasnog kamena, prihvativši posljednju odluku Upravnog suda koji je potvrdilo rješenje Ministarstva održivog razvoja.

U rješenju se Šofrancu odbija izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za eksploataciju ukrasnog kamena u Dubovici.

I u Vrhovnom sudu, kao i Upravnom ranije, predomislili su se i na kraju prihvatili obrazloženje Ministarstva da je na toj parceli predviđena izgradnja turističkog naselja.

Upravni sud je, međutim, ranije šest puta imao drugačiji stav i poništavao rješenje Ministarstva, nalažući im da donesu pravilnu odluku.