Okruženje: Dobitnici tranzicije

Ovom emisijom, na Televiziji Vijesti se završava premijerno prikazivanje 5. sezone “Okruženja”.
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2016. 13:03h

U ovoj emisiji 5. sezone „Okruženja“ biće riječi o „šampionima tranzicije“, ili lokalnim tajkunima, ljudima koji su se, kako se to kaže, preko noći obogatili, odnosno stekli enormno bogatstvo.

Koji su mehanizmi sticanja tog bogatstva i koliko su ti mehanizmi slični u zemljama okruženja? Da li je tranzicija shvaćena kao proces u kome je dozvoljeno varati, pljačkati i otimati? Zašto je pojam preduzetnik dobio sasvim drugo značenje od onog izvornog – čovjek koji traži mogućnosti i priliku za razvoj biznisa? Da li je realno i ima li nade da će nezakonito stečeni novac ikada biti vraćen? Kako se države regiona bore protiv korupcije? Na ova i druga pitanja odgovaraće gosti Zvezdane Kovač: Dr Miroslav Milićević iz Srbije, Goran Đurović iz Crne Gore, Renata Ivanović iz Hrvatske, Zoran Pavlović iz BIH, dok je uvodničar Renato Baretić, pisac iz Splita.

Šema je uglavnom istovjetna – efikasna i učinkovita: Lokalni tajkuni su u haotičnim devedesetim svoje bogatstvo i moć gradili u poslovima vezanim za državu, tamo gdje vlast dozvolu može arbitrarno davati, ili uskraćivati; poklanjati ili više nego povoljno prodavati; otvarati tenderske postupke sa slikom pobjednika među uslovima...

Jedan od nagalasaka emisije jeste da u okruženju imamo pogrešno poimanje i definiciju pojma tranzicije, kao da to mora biti nešto izvitopereno, bazirano na krađi, otimačini, pljački, korupciji. Ako je trebalo na nekoga da se ugledamo, onda su to morale biti društva koje su prošle kroz te složene procese na kvalitetan način.

Ovom emisijom, na Televiziji Vijesti se završava premijerno prikazivanje 5. sezone “Okruženja”.

Galerija

Bonus video: