Advokati iz država članica EU mogu da rade u Crnoj Gori

Kako se navodi, utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obligacionim odnosima.
82 pregleda 2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.12.2016. 19:34h

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o advokaturi, kojim će će se obezbijediti uslovi za bavljenje advokaturom u Crnoj Gori za advokate iz država članica Evropske unije (EU).

„U cilju usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU, predloženim rješenjima će se obezbijediti uslovi za bavljenje advokaturom u Crnoj Gori za advokate iz država članica EU. Takođe, obezbijediće se i usaglašavanje sa evropskom pravnom tekovinom u oblasti slobode konkurencije u pogledu davanja saglasnosti Vlade za usvajanje advokatske tarife“, saopšteno je nakon današnje sjednice Vlade.

Kako se navodi, utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obligacionim odnosima.

„Predloženim rješenjima su precizirane odredbe koje uređuju koncept prava nematerijalne štete i unaprijeđene odredbe koje se odnose na građansko-pravni aspekt zaštite prava ličnosti“, pojašnjava se u saopštenju.

Kako se navodi, u skladu sa tim, predložena je nova definicija štete, potpuna zaštita prava ličnosti fizičkog lica, propisani zahtjevi kojima se može tražiti građansko-pravna zaštita i određivanje privremene mjere prema određenom licu, u cilju sprečavanja povrede prava ličnosti.

U saopštenju se kaže da Vlada, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave.

„Ovim dokumentom su normativne djelatnosti u oblasti slobodnog pristupa informacijama iz nadležnosti Ministarstva kulture izmještene u nadležnost Ministarstva javne uprave, gdje joj je uglavnom i institucionalna pozicija, shodno komparativnim iskustvima zemalja regiona i EU“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tim dokumentom preciziran djelokrug ministarstava javne uprave, evropskih poslova, ekonomije, kao i usaglašen djelokrug Ministarstva sporta sa poslovima u oblasti mladih koje je ovo Ministarstvo preuzelo od Uprave za sport i mlade.

U saopštenju se kaže da Vlada nije prihvatila Izvještaj o stanju rješavanja upravnih stvari u 2015. godini.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde, Zoran Pažin, je, u okviru rasprave o ovoj tački dnevnog reda, konstatovao da je i prošle godine izvještaj vraćen i to dva puta.

Pažin je podsjetio da je još tada bio cilj da se dođe do mjera koje mogu povećati efikasnost rada, transparentnost i povjerenje građana u rad javne uprave.

Zbog toga se, kako se navodi, insistiralo da naredni izvještaji sadrže odgovore na ključna pitanja, što se nije dogodilo ni u najnovijem izvještaju.

Marković je, u okviru rasprave o ovoj tački dnevnog reda, rekao će Vlada sveobuhvatno sagledati i pitanje mjesta inspekcije u sistemu javne uprave.

Premijer je predložio da Vlada ne usvoji Izvještaj, ukazavši na neprihvatljive aspekte upravnog inspekcijskog nadzora, prije svega u Opštini Kolašin.

On je ocijenio da je tu riječ o jasnoj politizaciji upravne inspekcije i tolerisanju pravnog i svakog drugog nasilja nad zaposlenima.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović je informisala Vladu da je od preuzimanja dužnosti zatekla veliki broj predmeta po žalbi po kojima nije postupano u skladu sa propisima kao i da se najveći broj predmeta ticao opštine Kolašin.

Pribilović je, imajući u vidu inicijativu sindikata iz organa lokalne uprave, navela da je naložila upravni nadzor čitavog organa uprave, a posebno stavljanje težišta na Komisiju za žalbe jer je uvid u dokumentaciju pokazao da je određena dokumenta potpisalo nenadležno lice.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Vladimira Beratovića za savjetnika predsjednika Vlade.

Vlada je usvojila Strategiju obrazovanja nastavnika u Crnoj Gori (2017-2024) sa Akcionim planom za 2017. i 2018. godinu.

U saopštenju se kaže da je osnovni cilj tog dokumenta kreiranje politika i praksi inicijalnog i kontinuiranog obrazovanja nastavnika, koje će obezbijediti nastavnicima podršku u ostvarivanju njihove kompleksne uloge i pripremljenosti za vaspitno-obrazovni rad od kojeg zavisi kvalitet, trajnost i primjenjivost znanja koja će učenici steći na svim nivoima obrazovanja, lični i profesionalni razvoj učenika, njihova socijalna uključenost i spremnost na aktivno građanstvo.

Vlada je usvojila i Predlog strategije zaštite od jonizujućeg zračenja, radijacione sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom za period od 2017. do 2021. godine s Predlogom akcionog plana za isti period.

Odlučeno je, kako se navodi, da sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koja je bila planirana za prvu polovinu januara, bude održana sjutra.

Bonus video: