Različiti Amerikanci - uvažavanje različitosti

A da je riječ o različitim pristupima umjetnosti, i o različitoj umjetničkoj i kulturnoj baštini, pokazali su Ajzek Aden, Romul Sans i Dešon Dima
67 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Izložba Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.12.2016. 17:00h

Izložba “ Različiti Amerikanci”, trojice umjetnika čiji su radovi nastali u ateljeima u Kotoru, tokom redovnog rezidencijalnog programa Dukley European Art Community (DEAC) otvorena je u utorak veče u nikšićkoj galeriji “Nikola I”. Njihov boravak finansijski je omogućila Ambasada Sjedinjenih Američkh Država u Crnoj Gori.

Istoričar umjetnosti Petar Ćuković, otvarajući izložbu, kazao je da su nazivom “ Različiti Amerikanci” željeli da istaknu onu pozitivnu stvar američkog društva - a to je uvažavanje različitosti i osjećaj da su tamo svi Amerikanci.

A da je riječ o različitim pristupima umjetnosti, i o različitoj umjetničkoj i kulturnoj baštini, pokazali su Ajzek Aden, Romul Sans i Dešon Dima.

“Aden je, uz to što je umjetnik i kustos, i on na tradiciji racionalizma prisutnog u američkoj umjetnosti, polemiše sa novom pojavom zombi formalizma i dosta ironično se odnosi prema toj pojavi“, kazao je Ćuković.

Adenov odgovor na zombi formalizam, stil koji pretpostavlja da je slikarstvo mrtvo, je zombi tonalizam koji “evocira hibridno - kulturnu sklonost ka tajnovitom“.

“Sans se fotografijama bavio nekom vrstom traume na prostoru bivše Jugoslavije. On je unuk poznatog nadrealističkog slikara, Katalonca Jaume Sansa, i u kulturološkom smislu živi između Njujorka i Barselone”, kazao je Ćuković.

Njegove fotografije našle su se u mnogim časopisima, a za njega je umjetnički direktor francuskog “Voga”, Donald Šnajder, kazao: “Sans je veoma rijetka i smrtonosna kombinacija izuzetnog umjetnika sa kamerom i avanturista vruće krvi sa divljim apetitom za životom i ljepotom”.

“Poslušajmo tišinu ove duboko dirljive zemlje i čekajmo odgovor. Jer, umjetnost može i mora da traži odgovore na naš bol i na naše nade”, poručio je Sans nakon boravka u Crnoj Gori.

“Dima je tipični Njujorčanin koji je bio fasciniran istorijom, kulturom i pejzažom Crne Gore. Rukom je dodirivao građevine po starom gradu Kotoru ne vjerujući da su toliko stare. To je neka vrsta paradoksa. On je fasciniran starošču građevina, a za nas je Njujork neka poželjna destinacija, mjesto gdje imate sabrana sva gradska čuda svijeta”, kazao je Ćuković.

Prema njegovim riječima Dima je pokušao da radovima prodre u tu starost i da komunicira sa njom.

Organizatori izložbe su Ambasada SAD, Dukley European Art Community i JU "Muzeji i galerije" Nikšić, u okviru Programa podrške razvoju kulture.

Bonus video: