Drenoštica: 18-godišnjak vozio 172 km/h

U saopštenju se dodaje da je inače najveća dozvoljena brzina, shodno odredbama člana 37a Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, za vozila kojima upravljaju mladi vozači i vozači početnici ograničena na 70 km/h, bez obzira na ograničenja brzine kretanja vozila na putu
114 pregleda 0 komentar(a)
Brzinometar, Foto: Shutterstock
Brzinometar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2016. 14:06h

Saobraćajna policija privremeno je isključila iz saobraćaja i procesuirala mladog vozača koji je vozilom "VW Golf VII" vozio brzinom od 172 km/h, na putu Podgorica-Nikšić, u mjestu Drenoštica, gdje je ograničenje brzine kretanja vozila 80 km/h., saopšteno je iz Uprave policije.

U saopštenju se dodaje da je inače najveća dozvoljena brzina, shodno odredbama člana 37a Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, za vozila kojima upravljaju mladi vozači i vozači početnici ograničena na 70 km/h, bez obzira na ograničenja brzine kretanja vozila na putu.

"Saobraćajna policija je u mjestu Drenoštica, 28. decembra ove godine oko 21,10 časova video kamerom iz službenog vozila snimila putničko motorno vozilo "VW Golf VII", koje se kretalo velikom brzinom. Policajci su pratili ovo vozilo, snimili počinjeni prekršaj, sustigli vozilo i privremeno isključili iz saobraćaja vozača S.V. (18) iz Nikšića, zbog počinjenog prekršaja iz čl. 318 st. 1 t. 1 u vezi člana 36, 37 i 38 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima – prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozilom van naseljenog mjesta", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Iz Uprave policije navode da je ovo četvrti ovakav prekršaj koji saobraćajni policije procesuirali za posljednjih 20-ak dana.

"Sva četiri vozača su prekoračila dozvoljenu brzinu kretanja za mnogo više kilometara na čas nego što iznosi propisana dozvoljena brzina. Oni su se, upravljajući putničkim motornim vozilima, kretali brzinom od 170 do 195 km/h. Svima je privremeno oduzeta vozačka dozvola i protiv njih su nadležnim sudovima za prekršaje podnijete prekršajne prijave", kazali su iz Uprave policije.

Saobraćajna policija je u prethodnih nedjelju dana, zbog počinjenih prekršaja iz oblasti ZOBS-a, privremeno oduzela 233 vozačke dozvole, dok su u istom periodu izdali 3.692 prekršajna naloga, kao i 408 prekršajnih prijava.

"Takođe, u istom periodu zbog vožnje pod uticajem alkohola od 1 g/kg i više lišeno je slobode 80 vozača, od čega su 42 vozača lišena slobode za dane vikenda. Sve analize saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica ukazuju na to da je ljudski faktor dominantan kao uzročnik većine saobraćajnih nezgoda, posebno onih sa najtežim posljedicama. Iz tog razloga još jednom ukazujemo svim učesnicima u saobraćaju na poštovanje saobraćajnih propisa, čime će preventivno uticati na eventualno najteže posljedice saobraćajnih nezgoda kao i pokazati odgovoran odnos prema sebi, porodici i cjelokupnoj društvenoj zajednici", rekli su iz Uprave policije.

Navode i da će policija nastaviti sa pojačanim aktivnostima i tokom predstojećih Novogodišnjih i Božićnih praznika.

"Sve u cilju povećanja stepena bezbjednosti drumskog saobraćaja. Nadležni Sektor policije opšte nadležnosti će, osim toga, u tom cilju i kroz nadležno koordinaciono tijelo tražiti veće uključivanje i drugih organa i tijela nadležnih za pitanja saobraćaja, kao i inicirati zakonske izmjene u dijelu kaznene politike koje su tiču činjenja najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: