"Kum" prevozio cement ili drogu?

Dudićevi odovi imali su čudne puteve koji izazivaju ozbiljne sumnje, ali ih u Upravi policije i Tužilaštvu nijesu provjeravali
745 pregleda 47 komentar(a)
mapa, Darko Šarić, droga, Foto: MANS
mapa, Darko Šarić, droga, Foto: MANS
Ažurirano: 29.12.2016. 06:24h

U luku Risan, čiji je vlasnik bio pokojni Kotoranin Dragan Dudić Fric, godinama su uplovljavali brodovi koji su u Crnu Goru donosili velike terete cementa i riže, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Istraživanje je objavljeno u emisiji TV Vijesti - Šarić, kokain, Crna Gora: Prećutana priča.

Dudić je bio vlasnik kotorskih firmi koje su u vlasništvu imale brodove ili su bile registrovane za uvoz.

On je ubijen 2010. u Kotoru, a u to vrijeme je bio pod istragom Specijalnog tužilaštva Srbije.

U zahtjevu za sprovođenje istrage opisuje se kao jedan od kreatora kriminalne grupe Darka Šarića, koja je nabavljala kokain iz Južne Amerike, transportovala ga prekookeanskim brodovima i prodavala u Evropi.

Javno preduzeće Morsko dobro izdalo je 2000. Luku Risan Dudićevoj firmi Bastion Commerc.

Godinu kasnije, dobio je kredit za njenu rekonstrukciju od Fonda za razvoj, na čijem je čelu tada bio Asim Telaćević, nekadašnji vicepremijer.

Prema podacima MANS-a, u luku su doplovljavali brodovi iz Grčke koji gotovo isključivo donosili cement za kotorsku kompaniju Interdepo, koja je kasnije postala vlasništvo Dudića.

Brodovi su “imali čudne puteve”, navodi MANS, koji izazivaju ozbiljne sumnje, koje policija i tužilaštvo Crne Gore međutim nijesu provjeravali.

Početkom 2005. u luku je uplovio brod Godfather pod zastavom Sjeverne Koreje sa 1,110 tona riže iz Južne Amerike.

Riža je ukrcana u Surinamu, a brod je prije Risna pristajao u špansku luku Ceuta. Godfather je zatim promjenio ime u Perast, ali je zadržao sjevernokorejsku zastavu.

Tokom 2005. godine brod je dolazio u Risan još šest puta, svaki put noseći cement za istu firmu iz grčke luke Volos.

U Dudićevu luku više puta je dolazio i brod Risan, takođe sa zastavom Sjeverne Koreje. I taj brod donosi cement iz grčke luke Volos za Interdepo, pokazuju podaci MANS-a.

Krajem 2005. dopremljena je pošiljka cementa iz Dominikanske Republike za Interdepo, takođe preko španske luke Ceuta.

U Risnu su ga dočekali crnogorski specijalci, jer su imali dojavu da je na brodu droga.

Policija se nikada nije zvanično izjasnila o rezultatima potrage, a ni Dudić koji je prethodno u izjavi za “Vijesti” obećao da će se oglasiti nakon što, kako je rekao, policija “obavi svoj posao”.

Uprava policije ni sada nije odgovorila za TV Vijesti koji su bili rezulati pretrage.

Isti brod u Risan ponovo dolazi početkom 2006. i krajem 2007. godine, oba puta bez tereta.

Dokumenta do kojih je došao MANS pokazuju da je brod Risan, registrovan u sjeverno korejskoj luci Wonsan, bio u vlasništvu Dudićeve firme Bastion komerc.

Prije Bastiona, vlasnik broda je bila kompanija iz Paname, Transatlantic Marine.

Direktori panamske firme, navodi MANS, bili su Smiljan Samardžić, prijatelj i poslovni saradnik Dudića i njegova supruga.

Samardžićev sin hapšen je u Grčkoj sa Dudićevom djecom, zbog sumnje da su imali veze sa prljavim novcem.

Risan je kasnije prodat kompaniji iz Sirije, čiji vlasnici su ostali nepoznati.

Prema pisanju medija i brod Perast je bila zakupila jedna od Dudićevih kompanija, Bastion shipping, od nepoznate firme iz Paname.

Više očevidaca potvrdilo je da je remont tog broda rađen u tivatskom Arsenalu.

Međutim, nijedan međunarodni registar ne sadrži podatke o vlasnicima broda sve do 2006. kada je prodat kompaniji iz Libana

Pored Grčke, Crne Gore, Surinam i Dominikanske Republike, Fricovi brodovi su plovili u Hrvatsku, Sloveniju, Albaniju, Italiju, Španiju, Holandiju, Francusku, Veliku Britaniju, i Švedsku.

Istraživački centar MANS-a došao je do podataka da je preko kompanije Bastion komerc naručio izgradnju još dva teretna broda u brodogradilištu u Šangaju, koji je trebalo da budu završeni 2011, odnosno 2012. godine. Posao nije realizovan, jer je Dudić u međuvremenu ubijen.

Podaci srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je nekoliko mjeseci ranije otvroilo istragu protiv njega, govore da je Dudić obezbijedio finansijska sredstva i logistiku za organizaciju transporta preko dvije tone kokaina koji je zaplijenjen u Urugvaju u oktobru 2009.

Sredinom 2009. predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pomilovao je Dudića kada je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog prebijanja sugrađanina.

Vujanović je osam godina ranije kao premijer, svečano otvorio Dudićevu luku.

Nekoliko godina kasnije, na pitanje da li su ga bezbjednosne službe obavjestile da je ovaj Kotoranin pripadnik kriminalnog klana, Vujanović je odgovorio odrečno: “Ako se utvrdi nekada da je to došlo iz novca koji nije čist, koji je prljav, ja ću reći da mi je žao”, objasnio je Vujanović u emisiji Načisto.

U poslovima u Crnoj Gori, Dudić je imao i podršku tadašnje Vlade i rukovodstva Opštine Kotor.

Njegova imovina obuhvatala je i dvije diskoteke, brojne vrijedne poslovne prostore i zemljište u Kotoru.

Samo dvojica optužena za pranje novca i još im se sudi

Iako je skupštinski Odbor za bezbjednost 2010. utvrdio da “nije postojala dovoljno kvalitetna koordinacija bezbjednosnih službi u slučaju Šarić”, tužilaštvo a ni drugi državni organi nikada se nijesu bavili odgovornošću nadležnih za to.

U Crnoj Gori su iz Šarićeve grupe od 70-ak članova, jedino optuženi Duško Šarić i Jovica Lončar.

Do sada je doneseno šest presuda, a čeka se nova odluka Apelacionog suda.

Nestale su optužbe za šverc narkotika, na osnovu podataka italijanske policije i tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo tereti dvojicu Pljevljaka da su preko Dudićeve Kamarila korporejšns, sa Sejšelskih ostrva, Mateniko LLC iz Delavera i pljevaljske Mat kompani oprali više od 21 milion eura stečenih švercom kokaina preko Prve banke i Hipo alpe adria banke.

“Vijeće Apelacionog suda još nije zakazalo pretres o konkretnom krivičnom djelu, iz razloga što je uputilo zamolnice državama Norveške i Kipra. Nakon što se postupi po traženim zamolnicama vijeće će biti u zakonskoj mogućnosti da odredi nastavak pretresa”, rekla je portparolka Apelacionog suda Ivana Kovačević.

Apelacioni sud je presudu ukinuo još prošle godine.

U Italiji je presuda članovima Šarićeve grupe donijeta, u Sloveniji se suđenje ponavlja, kao i u Srbiji.

Šarić je većinu novca donosio kući, u Srbiju i Crnu Goru

“Većina novca koja je zarađena od droge se praktično prala preko off shore firmi koje su bile uglavnom osnovane u američkoj državi Delaver, a onda vraćane na Balkan. Šarić se nije puno rasplinjavao da ulaže novac po svijetu, većinu je htio da donese kući u Srbiju i Crnu Goru, znači tu je većina i završila”, rekao je autor knjige “Šarić” i novinar istraživač Stevan Dojčinović za TV Vijesti.

Prema informacijama MANS-a, taj novac je uglavnom Dudić ubacivao u legalne tokove preko svojih i Šarićevih firmi putem off shor kompanija.

Šarićeva grupa je plasirala novac u legalne tokove i preko Prve banke Aca Đukanovića, brata višestrukog premijera Crne Gore Mila Đukanovića i to baš u periodu kada je ta banka bila u najvećoj finansijskoj krizi, pokazuju podaci MANS-a.

Bonus video: