TRI GODINE OD NESREĆE

Mihael Šumaher – misteriozni zid ćutanja

Niko, osim njemu najbližih – porodice, portparolke Sabine Kern i ljekara koji svakodnevno brinu o njemu, u vili u Ženevi, ne zna kako se trenutno osjeća, u kakvom je stanju, kako izgleda Šumi, a ni kakve su prognoze vezane za njegov oporavak
93 pregleda 5 komentar(a)
Šumaher, Foto: Reuters
Šumaher, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.04.2019. 22:13h

Prije tri godine, 29. decembra 2013, opušteni zimski odmor i skijanje na francuskim Alpima pretvorili su se u noćnu moru Mihaela Šumahera, jednog od najboljih sportista 21. vijeka, sedmostrukog šampiona Formule 1.

Teške povrede glave, koje je dobio prilikom pada sa skija, na kojima je, kažu, bio siguran skoro kao za volanom i u bolidu, do danas nisu sanirane.

Niko, zapravo, ne zna kako se trenutno osjeća, u kakvom je stanju, kako izgleda Šumi, a ni kakve su prognoze vezane za njegov oporavak.

Niko, osim njemu najbližih – porodice, portparolke Sabine Kerm i ljekara koji svakodnevno brinu o njemu, u vili u Ženevi.

Kerm i Mihaelova supruga Korina podigli su neprobojni zid ćutanja, a povremene medijske spekulacije samo podsjete svjetsku javnost da je neprikosnoveni vladar Formule 1 još – živ.

„Šumaher ne može da hoda“, izjavio je porodični advokat Feliks Dam, 19. septembra, tokom suđenja za klevetu, koju je podnijeta protiv njemačkog magazina „Bunte“, nakon objave teksta u kome se navodi da Šumaher može da se kreće, uz pomoć terapeuta, kao i da pomjera jednu ruku.

To su bile riječi izrečene „silom prilika“, a ne kao odgovor na pitanje medija i mnogobrojne armije navijača i obožavatelja.

Ne zna se apsolutno ništa, ni da li, recimo, prepoznaje ljude koji ga okružuju, može li da komunicira.

Šumaher je iz vještačke kome izašao 14. juna 2014. godine, kada je iz bolnice u Grenoblu prebačen na kućno liječenje u Lozanu.

Od tada nije se čula nijedna zvanična informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

Povremeno se oglasi neko iz njegovog ne toliko bliskog okruženja, ali se iz izjava onih koji su dobili dozvolu porodice da ga posjete ne može zaključiti baš ništa.

„Vidio sam Mihaela nekoliko puta nakon nesreće. Molimo se svakog dana za njega. Život može da bude veoma okrutan. On je divna osoba, to što se dogodilo je tragično“, rekao je prije nekoliko mjeseci Ros Bron, bivši šef Benetona, Ferarija i Mercedesa, timova čije je bolide Mihael vozio.

Nisu potvrđena ni pisanja svjetskih medija da o njegovom zdravlju svakodnevno brine tim od 15 ljudi 24 časa dnevno, te da tretmani, koje koristi Šumaher, koštaju 140 hiljada nedjeljno.

Do sada je na njegov oporavak utrošeno, navodno, oko 20 miliona eura.

Tokom tri godine bilo je mnogo pokušaja da se “misterija Šumaher” riješi, na razne načine.

Još dok je bio u bolnici, policija je u posljednji čas spriječila čovjeka prerušenog u sveštenika uđe u njegovu sobu i fotografiše ga.

Nedavno se pojavila informacija da postoje Šumaherove fotografije, snimljene u vili u Lozani, te da će biti ponuđene medijima za million eura. Njemačka policija je pokrenula istragu…

“Mihaelovo zdravstveno stanje nije od javnog značaja, tako da nikakvih komentara neće biti”, rekla je prije nekoliko dana Sabina Kerm, žena koja ga godinama prati i koja je trebalo da bude autorka njegove biografije.

Obavijena velom tajne, životna borba genija iz Kerpena još traje.

I trajaće do ko zna kad, a da nada, ipak, postoji može se zaključiti i na osnovu toga što je prošlog mjeseca otvoren zvanični tviter profil Mihaela Šumahera sa motom “keep fighting”.