Kostić: Savić sudi po svom zakonu

“Ovo ročište predstavlja pravno nedozvoljen pokušaj rješavanja problema”, kazao je juče branilac optuženog Jonuza Hadžibetija
261 pregleda 6 komentar(a)
Sava Kostić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Sava Kostić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 28.12.2016. 17:58h

Predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić juče je nezakonito održao ročište za potvrđivanje optužnice Jonuzu Hadžibetiju, iako mu se za isto krivično djelo već sudi u tom sudu.

To je “Vijestima” saopštio Hadžibetijev branilac, advokat Sava Kostić .

Hadžibeti je jedan od optuženih za međunrodni šverc droge, u predmetu u kome je prvooptuženi Duško Martinović.

Nakon što im je Kostić ukazao na neregularnosti u tom postupku, Viši sud je vratio na ponovno odlučivaje dio optužnice po kojoj se uveliko sudi.

“Način na koji su mislili ovo da prevaziđu je apsolutno neprihvatljiv. Ovo ročište predstavlja pravno nedozvoljen pokušaj rješavanja nastalog problema u konkretnoj krivično pravnoj stvari. Evidentno je da nijesu ispunjene zakonske pretpostavke da ročište počne, kao što ne postoje zakonske norme koje propisuju i dozvoljavaju da se kod ovakvog stanja stvari ovo ročište uopšte i može održati. Zakonodavac nije predvidio niti pravno normirao ovakvu situaciju, što ne znači da ovo vijeće može to samoinicijativno raditi, jer je ZKP isti i za sud i tužilaštvo i odbranu”, rekao je Kostić .

Advokat pojašnjava da bi, ukoliko se prihvati kao ispravno takvo postupanje Višeg suda, to značilo da sudija ad hoc stvara pravo kojim se popunjavaju pravne pravne praznine nastale kršenjem zakona na štetu okrivljenog Hadžibetija.

“U krajnjem, to bi značilo uvod u potpuno bezakonje i negiranje osnovne podjele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu”, rekao je Kostić .

Istakao je da očekuje da Vrhovni sud zauzme stav podovom tih nezakonitosti.

“Kao Hadžibetijev izabrani branilac neću više ništa pravno isticati, jer ne želim da na bilo koji način sudjelujem u nezakonitostima koje se čine na njegovu štetu”, kazao je advokat.

Pojasnio je da očigledno je da će Savić ponovo potvrditi dio optužnice koji se odnosi na Hadžibetija i opet je spojiti sa optužnicom protiv ostalih u tom predmetu.

“U svakom slučaju, ovo je apsolutno nezakonito. Tražio sam da mi objasne na kom članu Zakona se zasniva ova mogućnost, jer je Zakonik o krivičnom postupku jednak i za sud i za tužilaštvo i za odbranu”, rekao je on.

Kostić je istakao da vanraspravno vijeće nije imalo nadležnost da postupa u tom predmetu, niti ovlašćenje da o tome odlučuje.

“Vidimo da je odlučilo, što predstavlja drastično kršenje odredbi zakonika... Iz neprava ne može nastati pravo, kao što se to pokušava u ovom slučaju”, kazao je advokat.

Tužiteljka juče nije došla u sudnicu

Specijalna tužiteljka Mira Samardžić, koja je i zastupnik optužnice protiv Hadžibetija, Martinovića i još 12 okrivljenih, juče nije došla na ročište za potvrđivanje dijela te optužnice.

“Tužiteljka Samardžić nije došla u sudnicu, jer nije htjela da pogleda istini u oči. Želio sam u sudnici da je pitam zbog čega me nije pozivala dok je rukovodila istragom, iako je imala dostavljeno punomoćje”, rekao je Kostić .

On je “Vijestima” ranije rekao da je razdvajanje postupka nezamislivo, jer je nezakonito da se lica optužena za isto krivično djelo nađu istovremeno i u svojstvu okrivljenog i u svojstvu svjedoka.

Bonus video: