Ruski zvaničnici priznali postojanje doping programa

50 pregleda 0 komentar(a)
Ruska antidoping agencija, Foto: Www.sbs.com.au
Ruska antidoping agencija, Foto: Www.sbs.com.au
Ažurirano: 28.12.2016. 11:51h

Ruski zvaničnici su prvi put priznali postojanje doping sistema u koji je umiješano desetine ruskih sportista i koji je uticao na neka od najvećih sportskih takmičenja.

Zvaničnici su u intervjuu za Njujork tajms priznali postojanje programa, ali su negirali da ga je država sponzorisala.

U tekstu o "jednoj od najvećih zavjera u istoriji sporta", Njujork tajms piše da se u izvještaju Svjetske antidoping agencije od 9. decembra navodi da je više od 1.000 Rusa učestvovalo u programu od 2011. do 2015.

"To je bila institucionalna zavjera", izjavila je vršilac dužnosti generalnog direktora ruske agencije za borbu protiv dopinga Ana Antseliovič, ali je dodala da najviši vladini zvaničnici nisu bili umiješani.

Njujork tajms navodi da je direktor laboratorije davao sportistima koktele ljekova za postizanje boljih rezultata, da su pripadnici Federalne bezbjednosne službe mijenjali uzorke urina, a da je zamjenik ministra sporta godinama naređivao da se zataškava korišćenje nelegalnih supstanci u sportu.

Ruski sportski zvaničnici su uporno negirali postojanje doping programa, uprkos priznanju bivšeg direktora antidoping laboratorije Grigorija Rodčenkova prošlog maja.

Promjena stava Moskve po pitanju dopinga možda je motivisana, prema ocjeni Njujork tajmsa, željom da se postigne pomirenje sa svjetskim sportskim organizacijama koje traže da Rusija prizna rezultate nedavnih istraga da bi ponovo mogla da obavlja doping testove i da opet bude domaćin olimpijskih i drugih svjetskih takmičenja.

Bonus video: