Predstava "Učene žene": Sve što klasika mora da ima

Reprizna izvođenja predstave zakazana su za četvrtak i petak, 29. i 30. decembra
158 pregleda 1 komentar(a)
Jagoš Marković, Branislav Popović, Foto: Luka Zeković
Jagoš Marković, Branislav Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.12.2016. 15:29h

Premijera predstave “Učene žene”, koju je po tekstu Žana Batista Poklena Molijera režirao Jagoš Marković, biće održana sjutra veče na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Scenografiju i izbor muzike potpisuje Jagoš Marković, kostimografiju Marija Marković, scenski govor Ljiljana Mrkić Popović, asistent režije je Tara Lazarević a izvršna producentkinja Nela Otašević.

U predstavi igraju Mirko Vlahović, Nada Vukčević, Kristina Obradović, Julija Milačić, Momčilo Otašević, Petar Burić, Mišo Obradović, Jelena Rakočević, Branimir Popović, Petar Vlahović, Aleksandar Gavranić, Filip Đuretić, Goran Vujović i Marko Todorović.

“Kad god čovjek želi da bude ono što nije, on postaje komičan, tragikomičan”, kaže Marković

“Drago mi je da sam dio ove renesanse crnogorskog pozorišta. Na predstavi se radilo ozbiljno dobro, i to će se vidjeti. To je predstava sa svim onim sadržajima koje klasika mora da ima, sa unutrašnjom ljepotom zbog koje se ide u pozorište, sa onom spoljašnjom takođe važnom estetikom koja je u ovom vremenu za mene i za sve nas pitanje etike. Uspjeli smo sigurno da napravimo dobru predstavu i iza nje stojim”, kazao je na konferenciji za novinare, održane juče povodom premijere, reditelj Jagoš Marković.

“Kada je čitate vodoravno, ima čaroliju klasike, a kada kada je čitate uspravno - ima jake reference na sadašnjost, na današnje učene, jadne, sirote, bogate, neobrazovane ljude, bahate, izgubljene kojih je uvijek bilo i ima ih i sad. Kada s druge strane čitate predstavu, ona je o raspadu porodice, ljubavi između muža i žene, neslozi između oca i majke, dvije sestre, i zapravo o nemanju identiteta ili problemu nemanja identiteta. Kad god čovjek želi da bude ono što nije on postaje komičan, tragikomičan, i kroz tu jednu, rekao bih, veselu apokalipsu, uz svu duhovitost, govorimo neke ozbiljne stvari jer znamo da prave komedije nema bez velike drame. To ne znači da nije smiješno i da nije zabavno”, kazao je Marković naglašavajući da mu je posebno drago da Branimir Popović, direktor CNP-a, pravi komunikativno pozorište, koje je za publiku, jer “pozorište postoji zbog publike, zbog tog spoja nas i publike, a ne zbog nas. I svako pozorište koje nije komunikativno, koje služi nekim drugih svrhama, više za mene nije pozorište. Jedva čekam da dođe publika i da uživa”.

Reprizna izvođenja predstave zakazana su za četvrtak i petak 29. i 30. decembra na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati.

Bonus video: