Prisjećanje uz film "Na putu do kuće"

Ovaj film korespondira sa vremenom osnivanja Gradskog pozorišta
64 pregleda 0 komentar(a)
Na putu do kuće film, Foto: Gradsko pozorište
Na putu do kuće film, Foto: Gradsko pozorište
Ažurirano: 27.12.2016. 12:45h

Dan Gradskog pozorišta prvi put će biti obilježen večeras u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati kada će premijerno biti prikazan dokumentarni film “Na putu do kuće“, koji govori o šezdesetpetogodišnjem trajanju Gradskog pozorišta.

Film korespondira sa vremenom osnivanja Gradskog pozorišta, prati njegove uspone i dostignuća sve do danas, još uvijek kao podstanar u gradu u kojem je oduvijek bio jedan od stožera kulturne scene.

O rezultatima koji nadmašuju domete i mnogo većih teatara, svjedoče brojne ličnosti i umjetnici koji su gradili ugled i podizali renome Gradskog pozorišta kroz šest i po decenija - od Vanje Popović, Jagoša Markovića, Zoje Bećović, Milana Karadžića, Mladena Nelevića, Branimira Popovića, Dubravke Drakić, Nikole Vukčevića, Radivoja Belog Lopičića...

Scenario za film potpisuje Jelena Lela Milošević, direktor fotografije i snimatelj je Vlado Vučinić, snimatelj tona je Jovo Kljajić, a montažer Aref Zaabi. Konsultant režije bio je italijanski reditelj Federico Mazzi. Film je sufinansiran od sredstava dobijenih na Konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću koji realizuje Ministarstvo finansija Crne Gore.

Na repertoaru Gradskog teatra danas je 27 predstava sa Dramske i Lutkarske scene za djecu, kao i sa Večernje scene za odrasle - od književnih klasika za najmlađe do savremenih autora. U kolekciji Gradskog pozorišta su i stotine priznanja sa svih važnih festivala u zemlji i regionu...

Sve je krenulo sa Pionirskim pozorištem 1951. u Titogradu...

Priča Gradskog pozorišta počela je 1951. godine kada je, inicijativom reditelja i utemeljivača mnogih teatarskih kuća u Crnoj Gori Vasilija Ivanoviča Šćućkina, u tadašnjem Titogradu osnovano Pionirsko pozorište.

Pripreme za početak rada novog teatra odvijale su se u prostorijama bioskopa “Kultura”, upravo na mjestu na kojem sada niče zgrada Gradskog pozorišta.

Pionirsko pozorište 1959. godine integrisano je , sa Dječjom bibliotekom, u Pionirski kulturni centar. Osamostalilo se 1994. godine i dobilo ime Dječje pozorište. Formiranjem Večernje scene, koja od decembra 1999. godine djeluje sa Dramskom scenom za djecu i Lutkarskom scenom za djecu, Dječje pozorište započelo je proces transformacije u Gradsko.

Na sjednici Skupštine opštine Podgorica 27. decembra 2002. godine, usvojena je odluka o osnivanju Javne ustanove Gradsko pozorište Podgorica.

Bonus video: