Sumnje u korupciju: Popović svjedoči kako su ugovorili elektrane

U tužbi Crnogorca i Španca, u koju su “Vijesti” imale uvid, se navodi da je crnogorska firma “BWP Montenegro” bila zadužena i za savladavanje birokratskih prepreka u procesu dobijanja dozvola, licenci, saglasnosti i druge dokumentacije potrebne za izgradnju i eksploataciju električne energije vjetra
283 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2016. 19:40h

Bivši sindikalni lider i sadašnji direktor Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) Danilo Popović najvjerovatnije će svjedočiti u Osnovnom sudu o ugovaranju posla gradnje vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja.

Popović je pozvan za svjedoka u predmetu po tužbi državljanina Crne Gore Vladimira P. i Španije Carlesa C. P. protiv firmi “BWP Montenegro” i “BWP Europe Consulting S.L.”, kao i poznate španske kompanije “Fersa Energias Renovables”.

Tužbom od tih firmi traže da im isplate dug od četiri miliona eura, s obzirom na to da su kao fizička lica posredovanjem i lobiranjem omogućili da se ugovori posao gradnje vjetroelektrana.

Upravo taj posao u julu 2010. godine Vlada Crne Gore ugovorila je sa kompanijom “Fersa Energias Renovables” i partnerskom podgoričkom firmom “Čelebić”, vlasnika Toma Čelebića.

“BWP Montenegro” i “BWP Europe Consulting S.L.” navodno su posredovale.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN-CG) sredinom novembra je objavio da se radi o poslu za koji postoji sumnja da su mito uzeli neki visoki crnogorski zvaničnici.

Na sumnju u visoku korupciju navode i podaci dostupni Delegaciji EU, koja prati slučaj.

Navodno postoji i šema isplate učesnika, među kojima su Crnogorac i Španac, koji tužbom na sudu potražuju upravo novac koji im nije isplaćen za posredovanje i lobiranje.

Vlada Crne Gore 2010. ugovorila je sa kompanijom“Fersa Energias Renovables” da državno zemljište da u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje 23 vjetroelektrane snage do 46 megavati (MW). Projekat je trebalo da vrijedi 75 miliona eura.

Iako su ugovori sklopljeni i dobijene sve potrebne dozvole, posao do danas nije realizovan.

Nijedna vjetroelektrana nije izgrađena.

U tužbi Crnogorca i Španca, u koju su “Vijesti” imale uvid, se navodi da je crnogorska firma “BWP Montenegro” bila zadužena i za savladavanje birokratskih prepreka u procesu dobijanja dozvola, licenci, saglasnosti i druge dokumentacije potrebne za izgradnju i eksploataciju električne energije vjetra.

Piše da je, upravo aktivnostima tužilaca, osnovana ta crnogorska kompanija, te da su oni čak predložili da njen izvršni direktor bude kćerka Danila Popovića - Milena Popović, što je kasnije osnivanjem te firme ona i postala.

“Ugovorom zaključenim između kompanije ’Fersa’ i ’BWP Europe Consulting’, uređena su i pitanja koja se odnose na njihove obaveze, prvenstveno kompanije ’Fersa’ , prema kompaniji ’BWP Europe Consulting’ i njenoj kompaniji ćerki ’BWP Montenegro’ i licima koja nijesu formalno osnivači, niti u radno pravnom odnosu u ’BWP Montenegro’, a u koje spadaju tužioci, od čijeg je angažovanja u najdirektnijem smislu te riječi zavisilo započinjanje aktivnosti na energetskom tržištu Crne Gore i sama održivost projekta”, navodi se u tužbi.

Dalje se dodaje da je kompanija “Fersa”, odnosno “BWP Montenegro”, nakon obezbjeđenja državnog zemljišta, postupajući po ugovoru i dogovorenom procentualnom učešću isplatila Budvaninu i Špancu po 20.000 eura na ime prve tranše isplate.

I to je bilo sve što je tužiocima isplaćeno.

Navode da su iz “Ferse”, “BWP Consulting” i “BWP Montenegro” počeli da ih izbjegavaju i da im nikad nisu isplatili drugu i treću tranšu.

Više puta su se obraćali kompaniji “Fersa”, na čijem je čelu tada bio Hose Maria Roger Ezpeleta, ali je do njih stigao kratak odgovor da sa tužiocima nemaju nikakav pravni, ni poslovni odnos, što “Fersa” tvrdi i u svom odgovoru na tužbu.

“Sasvim je očigledno da se ovdje radi o činjenici da se zavisno od potreba, kompanija ’Fersa’ pojavljuje kao pravno lice, čime služi kao pokriće za akte pojedinca, u ovom slučaju njenom ovlašćenom predstavniku Hose Mariji... Narodski rečeno, znači grub i arogantan pokušaj tuženih da ’izbacivanjem’ iz posla, glavne aktere oštete, a sebi obezbijede neosnovano bogaćenje”, zaključuje se u tužbi. U odgovoru na tužbu se ističe da “Fersa”, ni po kom osnovu, nije angažovala tužioce, te da su ugovori sklopljeni jedino sa crnogorskom Vladom i “BWP Europe Consulting”. Dodali su i da tužioci nijesu dostavili nikakav dokaz da im je isplaćeno 20.000 eura. “Fersa” je predložila da sud “ovako paušalan i neobrazložen tužbeni zahtjev odbije kao neosnovan, i to bez upuštanja u dalje dokazivanje”.

Popović: Nemam veze sa tim, niti me to interesuje

Novinar “Vijesti” kontaktirao je Popovića u vezi sa podatkom da je pozvan za svjedoka u predmetu gradnje vjetroelektrana na Možuri.

“Ja sa tim nemam nikakve veze, niti me to interesuje.

Nemojte me zbog toga zvati. Ja u tom poslu nisam učestvovao.

Što se kačite za mene.

To je sve podmetanje kukavičkog jajeta”, rekao je Popović.

On je pred sudom, prema tužbi, pozvan da svjedoči i o poslovnoj korespondenciji prilikom ugovaranja posla gradnje vjetroelektrana na Možuri.

Prijete i krivičnom prijavom zbog prevare

Budvanin i Španac u tužbi prijete i krivičnom prijavom zbog prevare.

Oni dodaju da je pred sudom u Španiji vođen sličan postupak protiv “Ferse”, u kome je ova kompanija takođe izbjegavala obaveze prema fizičkim licima koja su omogućila sklapanje posla.

Oni dodaju da je presuda španskog suda odličan primjer rada kompanije “Fersa” koja se zasniva na tri postavke - ući na tržište, iscrpiti posrednike i sakriti se u fazi ispunjenja ugovornih obaveza.

Oni dodaju da se protiv te španske kompanije vodi još jedan postupak pred Nacionalnom komisijom za berzu.

U odgovoru na tužbu se kratko navodi da je netačno da je pred španskim sudom vođen postupak protiv njih zbog izbjegavanja obaveza prema fizičkim licima koja su omogućila sklapanje posla, te da je netačno i da je sud obavezao Fersu na ispunjenje ugovornih obaveza.

Godine prolaze, a suđenje nikako da počne

Tužba Crnogorca i Španca u predmetu posla gradnje vjetroelektrana na Možuri bila je prvo predata Osnovnom sudu u Kotoru, koji se nakon više mjeseci proglasio nenadležnim.

Crnogorac i Španac tako su podnijeli novu tužbu protiv istih pravnih lica i Osnovnom sudu u Podgorici 19. avgusta 2013. godine.

Do danas, više od tri godine kasnije, ni pripremno ročište nije održano.

Odgovarajući na pitanje zašto još nije održano pripremno ročište, iako je tužba podnijeta prije nekoliko godina, iz podgoričkog suda su ranije objasnili da je zbog dužeg bolovanja i promjene funkcije prethodne dvije sutkinje, predmetom od 14. januara prošle godine zadužena sutkinja Jelena Vulović.

Dodaje se i da su se tek 8. jula ove godine stekli uslovi da se zakaže pripremno ročište, te da ga je Vulović tada zakazala za 14. septembar.

Sutkinja je, međutim, osam dana prije zakazanog ročišta, otišla na bolovanje, pa je početak suđenja odlagan već tri puta.

Galerija

Bonus video: