Kraljevsko pozorište Zetski dom u 2017. godini: Premijere, koncerti i brojna gostovanja

Premijera komada “Medeja” u režiji Branka Brezovca, a po tekstu Ljubomira Đurkovića biće održana šestog februara
71 pregleda 2 komentar(a)
Zetski dom, Foto: Zoran Đurić
Zetski dom, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.12.2016. 09:55h

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” sa Cetinja nakon uspješne godine koja je na izmaku, za 2017. najavljuje brojne premijere, gostovanja predstava iz regiona i Evrope, koncerte kao i gostovanja predstava ovog nacionalnog teatra na prestižnim festivalima i pozorišnim kućama.

Već šestog februara 2017. biće izvedena premijera komada “Medeja”, koprodukcija sa zagrebačkim teatrom Eurokaz, u režiji Branka Brezovca, a po tekstu Ljubomira Đurkovića.

Na proljeće slijedi novo izdanje MIT festivala i dvije premijere. Tokom aprila svoje prvo izvođenje imaće predstava za najmlađe “Kapital za djecu”, u režiji Petra Pejakovića koji je radio na ovom komadu sa učenicima sa Cetinja i predstave “Najokrutniji čovjek”, po tekstu italijanskog pisca Gian Maria Cerva, a u režiji poznate italijanske rediteljke i glumice Monike Napo.

U septembru 2017. umjetničku sezonu nastavlja premijera predstave “Noć”, po tekstu Aleksandra Radunovića, u režiji Andreja Cvetanoskog. Zetski dom i CNP radiće predstavu “Ženidba”, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Egona Savina dok će u novembru po tekstu Mirjane Medojević biti premijerno izvedena predstava “Sin” u režiji crnogorskog reditelja Mirka Radonjića.

Druženje sa španskom trupom

Svjetski poznata španska umjetnička trupa “Fura dels Baus”, ponovo će raditi u Zetskom domu na komadu “Porodica sjećanja” u decembru. Takođe, sa Barskim ljetopisom, povodom jubileja ovog festivala, Zetski dom realizovaće koprodukciju “Orkanski visovi” po romanu Emili Bronte, u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom” će sa svojim predstavama “Dokle pogled seže” u režiji Arpada Šilinga, “Leptir“ u režiji Andraša Urbana i “Let iznad kukavičjeg gnijezda“ u režiji Diega de Bree, predstaviti na vodećim festivalima i u prestižnim pozorišnim kućama regiona i Evrope. Turneja koja će uslijediti, kako najavljuju iz “Zetskog doma”, zbog brojnih poziva da se ovi komadi vide i van granica Crne Gore, podrazumijeva gostovanja u Sloveniji, Bugarskoj, Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Bonus video: