VREMEPOLOV Pogrešne procjene

Za ovakve promašaje, naravno, niko neće odgovarati, jer Ekonomska politika predstavlja, po svemu sudeći, samo formalnost ili neki dokument koji se pravi po inerciji
295 pregleda 0 komentar(a)
Stara zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Privatna arhiva
Stara zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.12.2016. 09:44h

Kraj svake godine obilježava, između ostalog, donošenje ekonomske politike za narednu. Međutim, planovi zacrtani u Ekonomskoj politici za 2001. i postignuti rezultati ne korespondiraju - Vlada je planirala rast društvenog proizvoda od 5%, ali je realnost bila znatno drugačija. Pošto se agregat društvenog proizvoda zvanično ne računa, podatak da je industrijska proizvodnja za 11 mjeseci 2001. niža za 2,5% u odnosu na isti period 2000. godine, govori da je Vlada promašila prilikom planiranja.

Ciljevi Ekonomske politike bili su i očuvanje socijalne stabilnosti, kao i unapređenje životnog standarda. Za devet mjeseci 2001. inflacija u DEM je, prema podacima Instituta za strateške studije i prognoze, dostigla 18,5%, procenat više nego u istom periodu prošle godine. Samo od juna do septembra indeks troškova života povećao se za 7%, a indeks cijena na malo za čak 10%.

Za ovakve promašaje, naravno, niko neće odgovarati, jer Ekonomska politika predstavlja, po svemu sudeći, samo formalnost ili neki dokument koji se pravi po inerciji.

Bonus video: