Istorija duhovnosti i trezor pamćenja

U okviru obilježavanja jubileja izveden je dramski program u režiji Ane Vukotić, u kojem su učestvovali glumci Mirko Vlahović, Momčilo Otašević, Ana Vučković i Dejan Ivanić
59 pregleda 0 komentar(a)
Ana Vukotić dramski program, Foto: Zetskidom.me
Ana Vukotić dramski program, Foto: Zetskidom.me
Ažurirano: 26.12.2016. 09:45h

Programom “Istorija duhovnosti i trezor pamćenja”, izložbom “Nezavisnost Crne Gore iz pera stranih autora: Berlinski kongres 1878. i majski referendum 2006.” i publikovanjem monografije “Biblioteka za novo doba”, obilježen je u Kraljevskom pozorištu na Cetinju jubilej - 120 godina od osnivanja crnogorske Državne biblioteke.

“Crnogorsko bibliotekarstvo i knjigopisanje svakako imaju dugu povijest - prisjetimo se samo manastirskih skriptorijuma po crnogorskome primorju s početaka naše državnosti u kojima su se čuvale i pisale knjige; Miroslavljeva jevanđelja i Regnum Sclavoruma Popa Dukljanina, tih dragulja naše medievalistike; zatim zamaha dinastije Balšić koja je još u XIV vijeku na ostrvcima Skadarskoga jezera organizovala reprezentativnu skriptorsku djelatnost, čiju će tradiciju nastaviti dinastija Crnojević, transponujući rukpisnu knjigu u jednu novu Galaksiju - Gutembergovu Glaksiju”, kazao je ministar kulture Janko Ljumović na svečanosti organizovanoj povodom prolsave značajnoj jubileja.

Direktorica Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” Jelena Đurović kazala je da je Biblioteka sa jednom od najbogatijih i najraznovrsnijih kolekcija u regionu, koja predstavlja kulturnu baštinu od izuzetne vrijednosti, sačuvala materijalne dokaze o kulturnoj istoriji i stvarnosti Crne Gore, a time i o postanku i identitetu naroda koji vjekovima žive na ovim prostorima.

U okviru obilježavanja jubileja izveden je dramski program u režiji Ane Vukotić, u kojem su učestvovali glumci Mirko Vlahović, Momčilo Otašević, Ana Vučković i Dejan Ivanić. Na svečanosti je predstavljena i izložba “Nezavisnost Crne Gore iz pera stranih autora: Berlinski kongres 1878. i majski referendum 2006.”, koja tretira dva izuzetno značajna nacionalna istorijska datuma kroz stručna zapažanja stranih autora − diplomata, istoričara, političara, posmatrača, novinara, a povodom jubileja publikovana je i monografija “Biblioteka za novo doba”.

Bonus video: