NOVI OPTUŽNI PREDLOG

Još osmoricu "fudbalera" terete za laganje

Svjedočili da su sa Ivanom Buškovićem igrali fudbal u noći kada je napadnuta novinarka "Vijesti"
161 pregleda 4 komentar(a)
fudbaleri Olivera Laki, Foto: Luka Zeković
fudbaleri Olivera Laki, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.12.2016. 06:58h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužni predlog za davanje lažnog iskaza protiv novih osam svjedoka, koji su lagali da su sa Ivanom Buškovićem igrali fudbal, u noći kada je, prije četiri godine, napadnuta novinarka "Vijesti" Olivera Lakić.

Savo Bušković, Aleksandar Bušković, Borko Vukčević, Nikola Šofranac, Ivan Popadić, Miloš Đonović, Miroslav Bogojević i Drago Šuškavčević naći će se na optuženičkoj klupi, pred sudijom Radem Ćetkovićem, u podgoričkom Osnovnom sudu.

Suđenje počinje 30. januara.

Oni su bili svjedoci u predmetu protiv Nikole Buškovića, Dragoslava Perazića, Ivana Siništaja, Borka Čađenovića, Branka Bašovića i Sima Đurovića, koji su pravosnažno osuđeni zbog davanja lažnog alibija Ivanu Buškoviću.

Rođaci i prijatelji Ivana Buškovića, takođe su na suđenju tvrdili da dobro pamte da su 7. marta 2012. godine na Zabjelu igrali fudbal od devet do deset časova, ali se nijednog drugog detalja iz te noći nijesu mogli sjetiti.

Šuškavčević je čak tvrdio da je osuđeni za napad na novinarku, nakon fudbalske utakmice, platio termin, koji su igrali u vrijeme kada je ona napadnuta.

Jedino je Aleksandar Bušković na suđenju pomenuo da se dešavalo nekoliko puta da promijene termin igranja utakmice i da misli da su te noći igrali od osam do devet časova.

Novinarka “Vijesti” napadnuta je ispred svog ulaza oko devet i po uveče.

Viši sud u Podgorici potvrdio je ranije presudu Osnovnog suda, kojom je brat osuđenog Buškovića jedini dobio uslovnu kaznu, dok su ostali osuđeni na po tri mjeseca zatvora za davanje lažnog iskaza.

Nikola Bušković će ići u zatvor tri mjeseca, ukoliko u sljedeće dvije godine počini novo krivično djelo.

"Prvostepeni sud je od bitnog značaja cijenio sadržinu iskaza koji su ovdje okrivljeni dali kada su saslušavani kao svjedoci u predmetu protiv okrivljenog Bušković Ivana i činjenično utvrđenje kojim se potvrđuje da su iskazi tih svjedoka lažni. Naime, upravo iz izreke pravosnažne odluke Osnovnog suda u Podgorici, od 20.07.2012. godine, proizlazi da je utvrđeno da se Bušković Ivan nije nalazio na navedenom fudbalskom terenu, a kako su to tvrdili ovdje okrivljeni”, piše u obrazloženju presude.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Nada Rabrenović donijela je prvostepenu presudu u postupku protiv brata i pet Buškovićevih prijatelja, kada je navela da je pravosnažnom sudskom presudom utvrđeno da se Ivan Bušković nalazio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u vrijeme napada na Lakićevu, a ne u Manastirskoj ulici, gdje su okrivljeni tvrdili da je sa njima igrao fudbal.

Za krivično djelo davanje lažnog iskaza zaprijećena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Iako je Ivana Buškovića sutkinja Željka Jovović osudila na devet mjeseci zatvora, zbog napada na Lakićevu, njemu je, Zakonom o amnestiji, kazna skraćena za četvrtinu, a dobio je i zatvorski uslov, po kom mu je robija umanjena za dodatnih 10 dana.

Motiv napada nikada nije utvrđen.

Lakićeva je, od februara 2011., bila meta uznemiravanja i prijetnji, a kasnije i fizičkog napada.