"Ajkule" opet plešu! - Vijesti.me
EP U VATERPOLU: CRNA GORA SAVLADALA MAĐARSKU, U FINALU PROTIV SRBIJE

"Ajkule" opet plešu!

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
Vaterpolo reprezentacija Crne Gore (Foto: Betaphoto)

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Beograd - Opet smo velesila evropskog vaterpola, opet smo u finalu Evropskog prvenstva, opet ćemo za zlato igrati protiv Srbije...

Crna Gora je odigrala još jedan spektakularan meč, u polufinalu savladala Mađarsku sa 8:5, osigurala srebrnu medalju i izborila vizu za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Opet se ori: "ti si naša prva ljubav, Crna Goro volim te". Pjevalo se u "Areni", pjevaće se i u subotu, šta god da se desi! Vlado Gojković i njegovi puleni pokazali su srce i zauzvrat dobili srce. Oni su opet naše zlatne "ajkule"...

Polufinale sa Mađarima bilo je kakvo se i očekivalo - borba do posljednjeg daha! Rat u vodi i pod vodom, rat živaca, rat golmana, rat navijača...

Vladimir Gojković
Vladimir Gojković(Foto: Betaphoto)

A kada se u tom ratu dobije svaka, ali baš svaka bitka, onda ni epilog nije mogao da bude drugi - kapa dolje momcima u bijelim kapicama!!! 

Već u prvom napadu na utakmici Miloš Šćepanović je odbranio šut Mađarima i najavio da će to biti još jedna njegova noć iz bajke.

Mađarska je, ipak, povela 1:0, Nikola Janović je izjednačio, a Deneš Varga i drugi put doveo svoj tim u vođstvo. Ali, naš kapiten izborio je dva isključenja u jednom napadu, a taman kada se jedan od mađarskih igrača vratio, Nikolin brat Mlađan izjednačio je i postavio rezultat prve četvrtine (2:2). Mađari do kraja utakmice više nijednom nisu vodili.

I u drugoj četvrtini Šćepanović čini čuda, a Nikola pogađa za prvo vođstvo Crne Gore. Navijači iz Lovćenca počinju pjesmu, svi u "Areni" sem Mađara prate ritam, osjećaju se dobre vibracije... Manherc je izjednačio, ali fenomenalan šut Darka Brguljana donio je "ajkulama" vođstvo na poluvremenu (4:3).

Kada je Nađ u prvom napadu Crne Gore u trećoj četvrtini dva puta odbranio, a Nikola Janović pogodio prečku sa centarske pozicije, jeza je prošla kroz crnogorske navijače, ali nakratko.

Draško Brguljan je pogodio mrežu, četiri i po minuta prije kraja treće četvrtine prvi put su Gojkovićevi izabranici stekli dva gola viška (5:3), a Draško je, baš kao i Darko Brguljan i Nikola Janović prije njega, gestikulacijom pokazao da naše vaterpoliste Nađ ne može uplašiti.

Mlađan Janović
Mlađan Janović(Foto: Betaphoto)

Nije ih uplašio ni kada je odbranio peterac Mlađanu, opet za dva razlike, nisu se "ajkule" prepale ni kada je protivnik posljednji put izjednačio (5:5).

Jer, poslije toga počeo je ples u vodi. Opet je Šćepanović činio čuda na golu, opet je fenomenalni Predrag Jokić "davio" protivničke centre, a onda su Draško Brguljan i Aleksandar Ivović odigrali akciju snova - iako su dva naša igrača tražila izmjene, nisu čekali da budu brojčano ravnopravni.

Gol koji je presudio, gol koji je Crnu Goru uveo u finale i odveo u Rio. A onda tačka na "i" - Šćepanović brani šut Denešu Vargi, a ovaj u nemoći pravi isključenje.

"Šćepo majstore" se ori, a on diže pesnice na sve četiri strane. Gojković ništa ne prepušta slučaju, traži tajm-aut, Nikola Vukčević para mrežu Mađara (7:5)...

Vjekoslav Pasković
Vjekoslav Pasković(Foto: Betaphoto)

Počela je fešta u "Areni", a posljednju notu odsvirao je Aleksandar Ivović - Crna Gora će igrati još jedan spektakl!

Crna Gora - Mađarska 8:5 (2:2, 2:1, 1:1, 3:1)

Beograd - Bazen u Areni. Gledalaca: 7.000. Sudije: Severo (Italija), Korizna (Poljska). Igrač više: Crna Gora 9 (5), Mađarska 8 (3), Peterci: Crna Gora 1 (-), Mađarska 1 (1).

Crna Gora: Šćepanović (11 odbrana), Dr. Brguljan 1, Pasković, Petrović, Da. Brguljan 1, Radović, M. Janović 1, N. Janović 2, Ivović 2, Mišić, Vukčević 1, Jokić, Lazović.

Mađarska: Nađ (10 odbrana), Gor Nađ, Batori, Erdelji, Vamoš, Hošnjanski 1, Deker, Manherc 2, Da. Varga, De. Varga 2, Kiš, Harai, Bistritšanji.


Najčitanije iz sekcije Zabava