Bebe su stručnjaci za gramatička pravila - Vijesti.me
NOVA SAZNANJA

Bebe su stručnjaci za gramatička pravila

Dosad su lingvisti mislili da se te mogućnosti prepoznavanja razvijaju kod djece tek oko 18. mjeseca života. Prof. Friederici smatra da se to događa već puno ranije.

Bebe mogu već vrlo rano i iznenađujuće brzo usvojiti gramatička pravila nekog novog jezika, pokazala je najnovija studija Instituta Max-Planck za kognitivna i neurološka istraživanja u Lajpcigu.

Naučnici pod vođstvom Angele Friederici puštali su italijanske rečenice četveromjesečnoj njemačkoj bebi. Kako su mjerenja na EEG-u pokazala, mozak četveromjesečne bebe memorisao je u roku od jedva petnaest minuta sintaktička pravila između pojedinih jezičnih elemenata i počeo reagovati na svako odstupanje od tih već naučenih obrazaca.

Brzina kojom djeca uče jezike uvijek iznova čudi roditelje i lingviste. Nove riječi pamte za tren, kao i gramatička pravila. Već vrlo mala djeca u stanju su da spoznaju odnose između susjednih slogova, ako se u istom sastavu ponove samo nekoliko puta, a isto tako uočavaju i gramatička pravila koja se odnose na vrlo udaljene elemente u jednoj rečenici.

Dosad su lingvisti mislili da se te mogućnosti prepoznavanja razvijaju kod djece tek oko 18. mjeseca života. Prof. Friederici smatra da se to događa već puno ranije.

Dok je obrada pogrešnih i pravilnih rečenica u početku proizvodila slične krive linije EEG-a u mozgu četveromjesečne bebe, dva tipa rečenica su u četvrtom prolazu, dakle nakon "učenja" bebe kraćeg od petnaest minuta, izazvala vrlo različito aktiviranje u bebinom mozgu.

"Na tom se uzrastu naravno još ne mogu registrovati sadržajne greške", kaže Friederici. Ali, studija pokazuje da su bebe, puno prije semantičkog razumijevanja, u stanju da prepoznaju i generalizuju pravilnosti na nivou glasovne površine. Mozak iz rečenica koje je bebe čula automatski filtrira sintaktičke veze i tako je već u najkraćem roku u stanju da prepozna odstupanja. Za kasnije učenje jezika ti su rani procesi važan temelj, ističu znanstvenici s Max Planck Instituta.


Najčitanije iz sekcije Zabava