Branki Stanić priznanje za glumačku bravuru - Vijesti.me
SVETI I PROKLETI: REGIONALNA TURNEJA

Branki Stanić priznanje za glumačku bravuru

Predstava “Sveti i prokleti” krajem aprila i u maju imaće sedam igranja po sjeveru Crne Gore

Branka Stanić
Branka Stanić (Foto: Privatna arhiva)

Predstava “Sveti i prokleti”, inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari, nastala po tekstu i u režiji poznatog dramskog pisca Obrada Nenezića, a u produkciji Kulturnog centra Bar, sa prve regionalne turneje vratila se sa nagradom. Branka Stanić je na festivalu “Gulini dani” u Petrovcu na Mlavi dobila nagradu za glumačku bravuru. Priču o ljubavi dukljanskog kneza i bugarske princeze imali su priliku da odgledaju i Somborci, Novosađani, ali i Šapčani.

“U Novom Sadu većinu publike činili su Crnogorci. Moram reći da je zadovoljstvo bilo otvoriti jedan od najboljih festivala na Balkanu, ‘Pozorišno proljeće’ u Šapcu, gdje će se predstaviti sa svojim predstavama najbolja srpska pozorišta i balkanski autori, među kojima su Andraš Urban, Egon Savin, Kokan Mladenović”, kazao je Nenezić “Vijestima”, nakon povratka iz Srbije.

U predstavi koja je premijerno izvedena ljetos i kojom je Nenezić Starom Baru vratio Šekspira i šekspirijanski duh, pored Branke Stanić igraju i Jovan Dabović, Filip Đuretić, Dragiša Simović, Vukan Pejović, Miro Nikolić i Vladimir Cerović.

Autor priznaje da su turneje sve rjeđe, “jer nije lako prodati predstavu”, ali “Sveti i prokleti” krajem aprila i u maju ponovo kreću u “pohod”. Ovoga puta imaće sedam igranja po sjeveru Crne Gore, a onda se vraćaju u Podgoricu i primorje.

“Na matičnoj Maloj sceni Starog grada u Baru nastupamo prvog avgusta. Na jesen nastavljamo da obilazimo Srbiju. Ovoga puta to su Beograd, Niš, Užice, Kruševac. Nastupićemo i u Bosni i Hercegovini, u Banjaluci i u Sarajevu”, kazao je Nenezić.

Iako su iza njih ostali aplauzi publike, višestruki bisevi, zadovoljstvo laičke i stručne publike, novinski članci i prilozi koji su počinjali gotovo na isti način - “'Sveti i prokleti’ oduševili publiku”, Nenezić priznaje da uvijek sumnja u svoja djela.

“Nijesam od nadobudnih stvaralaca koji za svako svoje djelo smatra da je remek-djelo. Platim nekoliko stotina eura da mi odštampaju monografiju i moji se unuci hvale savremenicima kako im je djed bio genije. Ne, ja sumnjam u svoja djela sve dok publika ne reaguje aplauzima i dok ne ode kućama, a onda obavim razgovor sa glumcima šta je bilo bolje nego prije, ili lošije. Tek onda dolazi faza zadovoljstva koju ubija umor i sumnja u novo djelo. No, sumnja je najbolji prijatelj stvaralaštva, jer dok ona postoji čovjek radi na sebi i svom djelu”, zaključuje Nenezić koji između “Svetih i prokletih” i “Gorske drame” uspijeva i da u zemlji i inostranstvu promoviše novi roman “Šetači po mjesecu”.

Nova predstava o nesrećnoj ljubavi Jelene Savojske

Novo djelo na kome Obrad Nenezić radi, i to opet u stihu, je predstava "Gorska drama", u produkciji Centra za kulturu Tivat i festivala “Purgatorije”. Još jedna nesrećna ljubav je u pitanju - ovoga puta riječ je o Jeleni Savojskoj.

Ekipa saradnika sa kojom trenutno radi na scenografiji, kostimu i na “razbijanju stiha”, odnosno pripremi za scenski govor, je ista kao i u prethodnoj predstavi - nikšićki slikar Darko Musić, kostimografkinja i istoričarka umjetnost dr Anastazija Miranović i prof. dr Dijana Marojević, sa beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, koja je doktorirala stih u drami.

"Nije nepoznato da sam zasićen neformalnog teatra i da sam se posvetio čistoj poetici dramskog teatra, te obradom legendi, mitova i naše epike, ali i tuđe, jer sam dobio ponude da radim van zemlje. I tako će biti sve dok me opet nešto dobro ne zavede i načinim bolji zaokret. Kao i moji učitelji i ja se držim svetog trojstva: tekst, glumac i publika. I tako će biti do kraja mog rada. Što ne znači da ne volim nešto drugačije, ali samo kada je kvalitetno. Sve ostalo mi je neinteresantno", kaže autor.


Najčitanije iz sekcije Zabava