Čuvar slučajno iz pištolja opalio hitac u Atlas banci - Vijesti.me
Zaglavio se metak

Čuvar slučajno iz pištolja opalio hitac u Atlas banci

Metak završio u podu prostorije gdje su bili jedino radnici obezbjeđenja, ali je pucanj svakako izazvao metež među klijentima i službenicima banke

Atlas banka
Atlas banka (Foto: Luka Zeković)

Težak incident dogodio se 10. septembra oko podne u poslovnici “Atlas banke” na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici - prilikom kontrole oružja, jedan od radnika obezbjeđenja iz firme firme “Montenegro sekjuritas” ispalio je metak iz službenog pištolja.

“Vijestima” je iz banke rečeno da je metak završio u podu prostorije gdje su bili jedino radnici obezbjeđenja, ali da je pucanj svakako izazvao metež među klijentima i službenicima banke.

Zbog nemilog događaja u filijali “Atlas banke” u Podgorici rukovodstvo banke odlučilo je tokom dana da se telefonski izvini klijentima, koji su pretrpjeli šok
Djevojka, koja je bila u redu za pultom banke, ispričala je “Vijestima” da je čula pucanj, ali da u prvi mah nije mogla da pretpostavi da je neko u banci opalio metak.

"Nijesam odmah shvatila o čemu je riječ, a tek kada su me ostali pitali kako se osjećam, shvatila sam šta se dogodilo. Nakon pucnja, jedna od službenica banke žestoko je kritikovala muškarca, koji je držeći crnu torbicu, odmah telefonirao nekome saopštavajući sagovorniku šta se dogodilo", ispričala je djevojka, koju su kasnije službenici banke pozvali i izvinili joj se zbog pretrpljenog šoka.

Zamjenik izvršnog direktora “Atlas banke” Đorđe Đurđić, potvrdio je “Vijestima” da se dogodio incident prilikom, kako je kazao, ustaljene kontrole radnika firme “Sekjuritas Montenegro”, koji su angažovani na poslovima obezbjeđenja svih njihovih poslovnica.

“Vijestima” su iz firme “Sekjuritas Montenegro” potvrdili da je prilikom kontrole ispravnosti naoružanja u poslovnici “Atlas Banke” došlo je do opaljenja metka
"U sklopu njihovih redovnih aktivnosti - kontrole službenika zaduženih za obezbjeđenje banke, trojica radnika firme 'Sekjuritas Montenegro' su u posebnoj prostoriji banke vršili i kontrolu pištolja “M-70” 9 mm, serijski broj 43381. Prilikom kontrole, koju su oni izveli po propisanoj zakonskoj proceduri, došlo je do opaljenja pištolja i metak je završio u podu te prostorije. Želim da naglasim da se to dogodilo u odvojenoj prostoriji i da niko od službenika ili klijenata banke, ali ni radnika ove firme za obezbjeđenje, nije bio ugrožen. Cijev pistolja je bila usmjerena u pravcu, kako je to i propisano pravilnikom, prema podu, tako da ni u jednom momentu nije bila ugrožena sigurnost bilo koje osobe u filijali", kazao je Đurđić.

U toj kancelariji, gdje su radnici zaduženi za zaštitu imovine i lica u “Atlas banci “probali” pištolj, bili su M.B. U.E. i M.C. koji su tokom dana dali izjave o događaju.

Odgovorni u toj firmi za obezbjeđenje juče popodne napravili su konačan izvještaj o događaju, a danas će svoje viđenje incidenta dostaviti na ocjenu inspektorima Uprave policije.

“Vijestima” je u UP saopšteno da njih niko nije obavještavao da je došlo do opaljenja metka u poslovnici banke
“Vijestima” su iz firme “Sekjuritas Montenegro” potvrdili da je prilikom kontrole ispravnosti naoružanja u poslovnici “Atlas Banke” došlo je do opaljenja metka.

“Kontrola oružja i opaljenje je izvršeno u odvojenoj prostoriji, a u trenutku kontrole u njoj se nalazilo lice koje je vršilo kontrolu. Do opaljenja je došlo usljed 'zabravljivanja' metka u cijevi pištolja, a prilikom povlačenja zatvarača u zadnji položaj. Posljedica opaljenja ja manje oštećenje na podu prostorije i izazivanje straha po lica koja su se nalazila u susjednim prostorijama”, piše u odgovoru te firme.

Oni su naglasili da službenik, koji je obavljao kontrolu, ima sva zakonom propisana odobrenja za rukovanjem vatrenim oružjem kao i ovlašćenja od matične kuće za kontolu ispravnosti naoružanja.

“Napominjemo da je prilikom kontrolnog okidanja cijev pištolja bila usmjerena u pravcu kako je to i propisano pravlnikom”, naveli su oni.

Klijentima poslali cvijeće

Zbog nemilog događaja u filijali “Atlas banke” u Podgorici rukovodstvo banke odlučilo je tokom dana da se telefonski izvini klijentima, koji su pretrpjeli šok.

“Vijestima” je rečeno da su zaposleni iz banke pozvali klijente banke, izvinili im se zbog toga što su pretrpjeli strah, a svima su na kućne adrese poslali i cvijeće, bombonjere...

Policija: Čekamo izvještaj

Događaj iz “Atlas banke” zvanično nije prijavljivan Upravi policije, jer prema ustaljenoj proceduri, radnici firme “Sekjuritas Montenegro” su dužni da u roku od 24 sata policiji dostave konačan izvještaj o incidentu.

“Vijestima” je u UP saopšteno da njih niko nije obavještavao da je došlo do opaljenja metka u poslovnici banke, ali su pojasnili da to iz ove firme za obezbjeđenje nijesu ni bili dužni da urade s obzirom da niko nije bio ugrožen.

Na osnovu konačnog izvještaja inspektori UP će biti dužni da naprave istragu o tome da li je kontrola oružja rađena po ustaljenoj zakonskoj proceduri. Osim toga oni će tokom kontrole ispitati da li su radnici te firme imali odobrenje za držanje oružja, ali i da li pištolj koji je opalio postoji u evidenciji ove firme za obezbjeđenje.

Tek na osnovu toga će inspektori dati svoj sud, a ukoliko se dokaže da je neko prekoračio svoja ovlašćenja firma “Sekjuritas Montenegro” bi prema odredbama Zakona o zaštiti lica i imovine mogla biti novčano kažnjena, a u krajnjem slučaju bi mogli ostati čak i bez licence za rad.


Najčitanije iz sekcije Zabava