Delibašića sumnjiče za ubistvo Bojovića: Određen pritvor od 30 dana - Vijesti.me
SPOJENI POSTUPCI

Delibašića sumnjiče za ubistvo Bojovića: Određen pritvor od 30 dana

“Spojili su postupke koji se vode zbog ubistva Bojovića u Beogradu i Vidakovića u Budvi”, rečeno je iz tužilaštva

Miloš Delibašić
Miloš Delibašić (Foto: Savo Prelević)

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv Miloša Delibašića (29) zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Nikole Bojovića 30. aprila prošle godine u centru Beograda i Miloša Vidakovića (28) 2. jula 2013. u Budvi.

Specijalni sud u Beogradu odredio je Delibašiću pritvor od 30 dana.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je juče novinarima da je tužilaštvo predložilo da se Delibašiću odredi pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i dva krivična djela teško ubistvo.

Postupak za ubistvo Pančevca Vidakovića srpsko tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je nakon što su im pravosudni organi Crne Gore ustupili krivično gonjenje.

Iz crnogorskog tužilaštva “Vijestima” je rečeno da su posredstvom Ministarstva pravde kolegama u Srbiji kompletne spise predmeta za ubistvo Vidakovića dostavili 10. decembra 2013. godine.

“Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal je, 17. aprila 2014. godine, nakon razmatranja spisa, donijelo rješenje o preuzimanju i pokretanju postupka. Spojili su postupke koji se vode zbog ubistva Bojovića u Beogradu i Vidakovića u Budvi”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz tužilaštva.

On je pojasnio da je pred srpskim tužilaštvom u toku postupak protiv više lica, koji se sumnjiče za kriminalno udruživanje i za dva ubistva.

“U toku su spojeni postupci i protiv Slobodana Šaranovića, Miloša Delibašića, Miloša Vojinovića, Slaviše Novakovića, Gorana Bojanića, Ratka Koljenšića i Saše Cvetanovića vodi se istraga za više krivičnih djela. Na teret im se stavlja da su tokom 2013. stvorili kriminalnu grupu, sa ciljem da na teritoriji Srbije i Crne Gore, kao članovi te grupe počine više krivičnih djela sa elementima nasilja”, pojašnjeno je iz tužilaštva.

Isti izvor objasnio je da je crnogorsko tužilaštvo početkom maja poslalo zahtjev beogradskom specijalnom tužilaštvu za saslušanje Delibašića, Cvetanovića i Vojinovića, ali i još nekoliko svjedoka, međutim, odgovor još nijesu dobili.

Crnogorsko Tužilaštvo kolegama u Srbiji ustupilo je krivično gonjenje u predmetu za ubistvo Vidakovića, jer su osumnjičeni, oštećeni, ali i svjedoci državljani Srbije.

Policije Srbije i Crne Gore, tokom istrage o ubistvu Vidakovića došli su do sumnje da su Vojinović i Novaković u saizvršilaštvu ubili Pančevca, a da je Delibašić organizovao likvidaciju.

Delibašić je uhapšen polovinom jula 2013. godine u Budvi. Policija je tada saopštila da sumnja da je isplanirao i osmislio likvidaciju Pančevca.

Inspektori su tokom istrage došli do sumnje da je Delibašić iznajmio stan i garažu u naselju Vidikovac u Budvi, nabavio prevozna sredstva, i predmete i sredstva koji su korišćeni tokom ubistva.

Uprkos sumnjama da je učestvovao u dva ubistva, u Crnoj Gori je odležao kaznu “samo” zbog nedozvoljenog nošenja oružja, a 21. marta je izručen pravosudnim vlastima u Beogradu zbog pljačke zlatare.

Šaranović i Koljenšić prvi put su uhapšeni 24. jula po potjernici Srbije zbog sumnje da su par mjeseci ranije organizovali ubistvo Bojovića, brata navodnog vođe zemunskog klana Luke Bojovića. Na slobodu su pušteni poslije nešto duže od sedam mjeseci provedenih u pritvoru, jer se ispostavilo da nema zakonskih mogućnosti da budu izručeni Beogradu. Iza spuških rešetki našli su se veoma brzo nakon izlaska iz pritvora. Drugo hapšenje urađeno je po nalogu crnogorskog tužilaštva.


Najčitanije iz sekcije Zabava