Đeljošaj: Greška je što Štajnaker nije proglašena za počasnog građanina Ulcinja - Vijesti.me
NAČISTO NA TV VIJESTI

Đeljošaj: Greška je što Štajnaker nije proglašena za počasnog građanina Ulcinja

Gosti u emisiji Načisto na TV Vijesti bili su Nik Đeljošaj iz Albanske alternative, Ervin Ibrahimović poslanik Bošnjačke stranke i Adrijan Vuksanović poslanik Hrvatske građanske inicijative

Načisto
Načisto (Foto: Printscreen)

Tok emisije

21:35 - Đeljošaj je kazao da je velika greška što bivša ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker i predsjednik Albanije Bujar Nišani nisu proglašeni za počasne građane Ulcinja.

"Posebno je greška napravljena za gospođu Štajnaker", rekao je Đeljošaj.

21:30 - Ibrahimović je izbjegao da odgovori na pitanje zašto se Bošnjačka stranka uoči izbora hvalila Zakonom o majkama, da bi nakon izbora glasali o ukidanju tih naknada.

On je ukratko naveo da sa ponosom može da kaže da je Bošnjačka stranka "unaprijedila život Bošnjaka i ostalih manjina".

Kazao je da je na prethodnim izborima Bošnjačka stranka osvojila 3.000 manje glasova u odnosu na prethodne.

21:24 - "Doživio sam kao kompliment što su za HGI na izborima glasali i ljudi koji nisu Hrvati", kazao je Vuksanović. 

Poručio je da će na sledećim izborima HGI imati još više glasova.

21:04 - Vuksanović se sjetio detalja iz ratnih godina.

"1992. vratio sam se iz škole i vidio kako mi vode tatu sa lisicima na ruke jer nije htio da izvrši agresiju na Hrvatsku".

On je naveo da je jedan dio te ratne politike 1997. dožiio transformaciju, dok drugi nije.

20:54 - "Kada su Albanci bili žrtve oslobođeni su ovi koji su činili zločine, a kada smo imali montirane optužnice protiv Albanaca one su glatko prolazile. Konkretno mislim na Orlov let", rekao je Đeljošaj.

Načisto
Načisto(Foto: Printscreen)

20:44 - Đeljošaj je podsjetio da su Albanci podržali ulazak Crne Gore u NATO".

"Podržala je i Albanija kao država, i svi znamo šta to znači", rekao je Đeljošaj.

20:39 - "Iznenađeni smo postupkom Glavnog grada o vraćanju krsta na Sahat kuli. Onaj ko je vratio krst nije prijatelj građanske Crne Gore", rekao je Ibrahimović.

Načisto
Načisto(Foto: Printscreen)

20:35 - Ibrahimovć je rekao da je Bošnjačka stranka dala maksimalan doprinos sazrijevanju društva i zajedničkog života

20:31 - "Stav HGI je da aerodrom Tivat treba da ostane u vlasništvu Crne Gore. Profitabilno je preduzeće, ali je stanje loše i biće potrebne znatne investicije", rekao je Vuksanović.

20:25 - Dobra saradnja Bošnjačke stranke sa BiH, Turskom i veze koje su transparentne i dobre su sigurno pomogle poboljšanju bilateralnih odnosa.

20:20 - On je kazao i da je zvanični Zagreb i kroz riječi Plenkovića podržao HGI uoči izbora.

Načisto
Načisto(Foto: Printscreen)

20:17 - Vuksanović je rekao da HGI nije pozvao u Crnu Goru dr Josipa Pečarića jednog od najbrilijantnijih svjetskih matematičara, ali i čovjeka koji društveno-političkim angažmanom sablažnjava javnost u Hrvatskoj.

"Tražio je da se vidi sa nama. Niko nije prenio da nas je posjetio Josip Juratović i koji nam je dao podršku uoči izbora", rekao je Vuksanović.

20:04 - Albanija u Ustavu ima jasno definisanu obavezu da se stara i da pomogne svim Albancima bilo gdje da žive. To je jasno definisana odredba", rekao je Đeljošaj.

U najnovijem izdanju emisije Načisto gosti su predstavnici manjinskih partija koji će govoriti o prirodi veza sa njihovim duhovnim i nacionalnim centrima u inostranstvu. Koliko su te veze legitimne i poželjne, koliko sa druge strane mogu biti predmet zloupotrebe? Da li se te veze koriste za unaprijeđenje statusa manjinskih naroda, opšteg državnog dobra, ili su dijelom privatizovane od strane otuđenih političkih elita?

Kako se osjećaju manjinski narodi u Crnoj Gori, da li vrhuške manjinskih partija vode više računa o svom ili interesu naroda koje predstavljaju? Šta te stranke vezuje za vlast, šta ih udaljava od opozicije, kako osjećaju državu Crnu Goru, koliko su aktivno uključene u rješavanje problema koji opterećuju kompletno društvo.

Na ova i mnoga druga pitanja odgovaraće Nik Đeljošaj iz Albanske alternative, Ervin Ibrahimović poslanik Bošnjačke stranke i Adrijan Vuksanović poslanik Hrvatske građanske inicijative.

Načisto pogledajte u četvrtak od 20h. samo na TV Vijesti.


Najčitanije iz sekcije Zabava