"Selma" najvjerodostojniji film, "The Imitation Game" polovično

Istraživanje je obuhvatilo 14 filmova nominovanih za Oskara u posljednjih deset godina koji su bili bazirani na stvarnim događajima.
50 pregleda 0 komentar(a)
The imitation game
The imitation game
Ažurirano: 29.11.2016. 13:19h

Umjetnička sloboda koju filmadžije daju sebi kada odluče da ispričaju neku istinitu priču varira od filma do filma, pokazala je nova studija sajta "Information is Beautiful".

Istraživanje je obuhvatilo 14 filmova nominovanih za Oskara u posljednjih deset godina koji su bili bazirani na stvarnim događajima.

Studija je pokazala da je "Selma", koja govori o vođi američkog građanskog pokreta Martinu Luteru Kingu, najbliža istinitim događajima. Samo 41,4 odsto scena u filmu "The Imitation Game" o Alanu Tjuringu je istinito.

"Iskreno rečeno, ukratko prikazati nevjerovatnu kompleksnost mašine kao što je Enigma nije lako, ali ovaj film jednostavno cijepa istorijske spise", izjavili su analitičari.

Pohvaljen je Klint Istvudov film o mornaričkoj foki Krisu Kajlu koji je procjenjen da je 56,9 odsto vjerodostojan.

"Mnogi događaji iz filma su se desili, jedino je njegov tragični status heroja dodatak Holivuda", objasnili su analitičari.

Visoku vjerodostojnost imaju i "Spotlight" (81,6%), "The Big Short" (91,4%), "Bridge of Spies" (89,9%), "12 Years a Slave" (88,1%), "Rush" (81,9%), "Captain Phillips" (81,4%) i "The Wolf of Wall Street" (74,6%).

Posljednjih godina sve je jača debata o tačnosti i bitnosti istinitog prikaza filmova baziranih na stvarnim događajima, koji se sve češće nadmeću za Oskara.

Bonus video: