IMDb tuži Kaliforniju zbog skrivanja starosti glumaca

Holivudski glumci već dugo se žale na starosnu diskriminaciju u tamošnjoj filmskoj industriji.
50 pregleda 0 komentar(a)
Helen Miren, Foto: Beta/AP
Helen Miren, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.11.2016. 16:17h

Najpopulranija filmska Internet baza podataka IMDb (The International Movie Database) tužiće američku državu Kaliforniju zbog zakona koji propisuje da se sa njihovog sajta na zahtjev glumaca uklone podaci o njihovim godinama.

Iz IMDb-a, koji sadrži informacije o filmovima, TV serijama, glumcima, rediteljima i ostalim filmskim radnicima širom sveijta, smatraju da taj zakon krši njihovo pravo slobodnog govora., prenosi BBC.

Holivudski glumci već dugo se žale na starosnu diskriminaciju u tamošnjoj filmskoj industriji. Tako je između ostalog Helen Miren izjavila da glumci kako stare, tako uglavnom dobijaju samo određeni tip uloga, te da su često zanemareni.

Zato je u Kaliforniji u septembru usvojen zakon koji nalaže da IMDb mora da ukloni detalje o godinama glumaca na njihov zahtjev.

Vlasnici sajta obratili su se javnosti saopštenjem u kojem navode da i oni imaju cilj sprečavanja starosne diskriminacije, ali da kontroverzni zakone ne donosi napredak po tom pitanju i da je neustavan.

Neimenovani predstavnik kalifornijskog tužilaštva priznao je da su informacije o starosti holivudskih glumaca dostupne i na drugim Internet stranicama, ali da je cilj zakona da "zaštiti manje poznate glumce koji se bore za manje uloge".

Bonus video: