Ekstremi Holivuda: Ove serije ismijavaju religiju

Među serijama koje ismijavaju religiju je i "The Good Place". Ova serija se bavi dešavanjima koja očekuju ljude nakon smrti i mjestom gdje borave...
421 pregleda 9 komentar(a)
Lucifer, Foto: Cosmicbooknews.com
Lucifer, Foto: Cosmicbooknews.com
Ažurirano: 04.11.2016. 20:11h

U posljednje vrijeme biti istinski vjernik koji sa lakoćom uživa u modernim serijama postaje sve teže, s obzirom na to da je sve više projekata u kojima se ismijava ili ispituje religija ili konkretno hrišćanstvo.

Portal pulse.ng osvrnuo se na serije koje to rade više nego ostale, a prva na listi je “Lucifer”, koja, kao što nagovještava naziv u centru radnje ima đavola, koji je poznat i kao Lucifer Morningstar.

Glavni akter serije je đavo kojem postaje dosadno u paklu pa odlučuje da živi u Los Anđelesu i promijeni mišljenje koje ljudi imaju o njemu, ali i njegovom odnosu sa bogom.

Tako je on predstavljen manje kao gospodar pakla, a više kao božji sin kojeg niko ne razumije, dok njegov otac nema razumijevanja ni za najmanje greške.

Ovakav zaplet natjerao je Američku porodičnu asocijaciju da na svom sajtu pokrene peticiju kojom se zahtjeva ukidanje serije.

Sa druge strane u “Supernatural”, đavo je prikazan kao i obično, odnosno kao zao lik, ali je akcenat prilikom ismijavanja ipak na bogu, koji ne izbjegava sukobe sa njim i ne pruža pomoć ljudima kada im je potreban.

Međutim, najpopularnija serija među ovima svakako je “Štreberi” koja je zapravo bazirana, a i nosi naziv prema teoriji velikog praska, koja se automatski kosi sa biblijskim objašnjenjem nastanka svijeta.

Sa takvim početkom, ne čudi što likovi iz epizode u epizodu ismijavaju hrišćanstvo, boga, a takođe se prikazuju i Hindusi i Jevreji koji se baš i ne drže svojih propisa.

Posljednja na spisku je serija “Preacher” (Propovjednik), čiji je glavni lik, sveštenik čija je misija pronalazak boga.

Ipak, on je predstavljen kao sušta suprotnost svega što religija nalaže, pa često pije i ne ponaša se u skladu sa kodeksom, a tu su i likovi poput anđela, vampira i drugih natprirodnih bića koja mu u tome pomažu.

Bonus video: