Ćetković: Šotra uvijek digne adrenalin

“Snimali smo na Cetinju, a u Herceg Novom snimamo i događanja u ovom gradu, ali i u Kotoru i Dubrovniku. Ovdje se najbolje osjećam i znam da ću naići na najviše razumijevanja, a Herceg Novi pruža mnogo mogućnosti”, kaže Šorta
95 pregleda 0 komentar(a)
Santa Maria della Salute, Foto: Slavica Kosić
Santa Maria della Salute, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.10.2016. 19:21h

Serija „Santa Maria della Salute“ o poznatom srpskom pjesniku Lazi Kostiću, reditelja Zdravka Šotre prethodna dva dana snimana je na hercegnovskom trgu Belavista u Starom gradu.

“Snimali smo na Cetinju, a u Herceg Novom snimamo i događanja u ovom gradu, ali i u Kotoru i Dubrovniku. Ovdje se najbolje osjećam i znam da ću naići na najviše razumijevanja, a Herceg Novi pruža mnogo mogućnosti”, kaže Šorta.

Biografska serija "Santa Maria della Salute" o jednom od najvećih srpskih pjesnika donosi uzbudljivu sliku Vojvodine i Srbije druge polovine XIX i početka XX vijeka. Šotra ističe da je Kostićeva Santa Maria della Salute najljepša ljubavna pjesma na srpskom jeziku, koju je pjesnik pisao 10 godina. Ona je poetski izraz te tragične ljubavi, vapaj i žal za njom.

“U njoj bilježi jednu nemoguću ljubav između njega i Lenke Dunđerski, koja je rano preminula, a on u ostatku života sanja i piše deset godina stih po stih te prelijepe pjesme, koja ima dubine svjetskih razmjera”, rekao je Šotra. Okasnjela ljubav, započela je kada je Kostić već prešao pedesetu, a Lenka tek uzela dvadesetu, i to je najuzbudljiviji je dio scenarija, saglasni su autori.

Glumac Vojin Ćetković koji tumači glavnu mušku ulogu: pjesnika Lazu Kostića kaže da je uloga zahtjevna. Ističe da će se u seriji čuti dosta poezije koju “ne njegujemo posljednjih 20-ak godina”.

“U seriji tretiramo i odnos vlasti, tj. politike prema umjetnicima. Na Cetinju smo snimali i podsjetili da je knjaz Nikola zvao sve viđenije pjesnike, da mu budu gosti, da uređuju časopise, a i sam je bio pjesnik. Pjesnici su učestvovali u svim političkim previranjima, Laza Kostić je bio učesnik Berlinskog kongresa”, objašnjava glumac. Ističe i da je “kod Šotre uvijek dobra atmosfera, jer on uvijek podigne adrenalin do maksimuma da bi svi bili koncentrisani jer izuzetno brzo radi”.

Nebojša Dugalić igra Simu Matavulja, koji je sa Lazom boravio u isto vrijeme na Cetinju, a družili su se i u Dubrovniku.

“Tu su zapravo i začeci njihovog drugovanja i jedan od najljepših perioda koji su proveli zajedno, tako da je ovde ambijent koji je sam po sebi rječit, koji govori i koji cijeloj ovoj priči daje jednu posebnu dimenziju”, kaže Dugalić. Podsjeća da je i prije ovog projekta dolazio u Herceg Novi, gdje se uvijek osjeća kao kod kuće, ali i sarađivao sa Hercegnovskim pozorištem.

Osim njih, u glumačkoj podjeli koja broji više od pedeset glumaca svih generacija, angažovani su i Dejan Lutkić, Nela Mihailović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Sloboda Mićalović, Nataša Ninković... Lenku Dunđerski, pjesnikovu muzu i životnu ljubav, igra Tamara Aleksić. Serija od 11 epizoda biće emitovana od Nove godine na RTS-u, a isti naslov nosiće i film čija je premijera planirana u decembru ove godine.

Bonus video: