Šveđani snimaju film u Crnoj Gori

Uz švedske zvijezde Disu Ostrand i Johanesa Kuhnkea, igraju Sergej Trifunović, Srđan Grahovac, Jelena Simić, Ana Sofrenović...
157 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 13.10.2016. 12:13h

Prva faza snimanja filma "Filter" u švedsko-crnogrskoj koprodukciji je završena, saopšteno je iz Galileo produkcije koja na ovom ostvarenju sarađuje sa švedskom firmom Film Facility. Oko dvije trećine filma je snimljeno u Crnoj Gori, u Starom Baru, Dobroj Vodi i Ulcinju.

"Filter" režira Dražen Kuljanin, švedski reditelj porijeklom sa naših prostora, a glavne uloge igraju crnogorski glumac Srđan Grahovac i poznata švedska glumica Disa Ostrand.

Jednu od uloga tumači i švedski glumac Johanes Kuhnke, zvijezda evropskog filmskog hita "Force Majeure", švedskog kandidata za Oskara i dobitnika specijalne nagrade žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2014.

Pored Grahovca, u "Filteru" igraju crnogorski glumci Jelena Simić, Slaviša Čurović i Petar Jaredić, kao i srpski Sergej Trifunović i Ana Sofrenović, dok je partner produkcije reditelj Nikola Vukčević.

Film prati Ninu (Ostrand), koju uspomene dovode na Crnogorsko primorje, gdje se ponovo susreće sa lokalnim policijskim inspektorom Nikolom (Grahovac), što će ih ujediniti u zajedničkoj misiji, ali i rasplamsati stare strasti. U priču će se umiješati i Ninin bivši muž (Kuhnke), koji će pokušati da povrati njenu ljubav.

Iz Galileo produkcije "Vijestima" je rečeno da je završna faza snimanja zakazana za proljeće 2017, a odviće se u švedskim gradovima Stokholmu i Malemu, kao i u Podgorici.

Producent Milorad Radenović iz "Galileo produkcije" je u razgovoru sa "Vijestima" istakao da je značajno što će se 80 odsto filma snimiti u Crnoj Gori, gdje je smještena i priča "Filtera", kao i to što će se kroz ovo ostvarenje pokazati crnogorski glumci u saradnji sa poznatim evropskim i regionalnim imenima, što će otvoriti prostor za buduće saradnje.

"Kvalitet snimanja je bio na najvišem nivou i sa zadovoljstvom iščekujemo nastavak. Takođe, imajući u vidu višestruke benefite ove koprodukcije za crnogorsku kinematografiju i promociju naše države, smatramo funkcionalnim da za ostatak sredstava 'Galileo produkcija' konkuriše na fondu manjinskih koprodukcija, koji uspješno funkcioniše u okviru Ministarstva kulture, vjerujući da je opravdano očekivati skromnu podršku, uzevši u obzir činjenicu da su najveći dio dosadašnje produkcije finansirali Šveđani", dodao je on.

Premijera filma planirana je za ljeto 2017.

Galerija

Bonus video: