Ovi filmovi su rani favoriti za Oskara

Biografska drama “Sully” Klinta Istvuda, upravo je imala izvrsno komercijalno otvaranje u SAD-u sa 35 miliona dolara zarade
55 pregleda 0 komentar(a)
Oskar, Foto: Beta/AP
Oskar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.09.2016. 19:23h

Nakon što su održani filmski festivali u Kanu, Veneciji, Torontu, naziru se prvi kandidati za Oskare koji će biti dodijeljeni 2017. Među ranim favoritima za zlatnu statuetu Američke filmske akademije pominju se mjuzikl “La La Land”, porodična drama “Manchester By The Sea” kao i novi filmovi starih majstora kao što su Klint Istvud i Martin Skorseze.

Drama od 195 minuta “Silence”, o hrišćanskim misionarima u Japanu iz XVII vijeka s Lijamom Nisonom, Endrjuom Garfildom i Adamom Drajverom u glavnim ulogama, a po romanu iz 1966. japanskog pisca Šasakua Endōa zasigurno je jedan od ovogodišnjih favorita za Oskara. Iako se još ne zna tačan datum premijere - a nagađa se kako bi se film možda mogao odložiti i za sljedeću godinu - riječ je o novom filmu Martina Skorsezea, projektu koji je pokušavao da se realizuje od 1991. Biografska drama “Sully” Klnta Istvuda, koja je upravo imala izvrsno komercijalno otvaranje u SAD-u s 35 miliona dolara, takođe je u igri za nominacije. Istvud ima šansu da bude nominovan za režiju, ali vjerovatnija je nominacija Toma Henksa za glavnu ulogu s obzirom na pozitivne kritike koje je dobio za ulogu pilota koji je nakon otkazivanja motora spustio avion na njujoršku rijeku Hadson. U Veneciji je dobro prošao i povratnički film Mela Gibsona “Hacksaw Ridge”, potresna ratna drama o uvjerenom pacifisti koji učestvuje u bitkama Drugog svjetskog rata kao bolničar i bez oružja u ruci. Najveći oskarovski favorit prikazan u Veneciji - mjuzikl ‘La La Land’ - je ljubavna priča smještena u Los Anđelesu s Emom Stoun i Rajanom Goslingom u glavnim ulogama. Publika je bila oduševljena osavremenjavanjem mjuzikla, plesom i glumom te atmosferom koju je u svom ljubavnom pismu stvorio mladi autor Demijan Šazel, čiji je prethodni film “Whiplash” bio nominovan za nekoliko Oskara. Potencijalne nominacije očekuju i Ema Stoun i Gosling, Šazel za režiju, a najvjerovatnije će biti i nominovan za muziku.

Naučno-fantastična drama “Arrival” Kanađanina Denisa Vilneva, režisera prošlogodišnjeg hvaljenog krimića “Sicario”, dočekana je kao izvrstan prilog svom žanru, naročito zbog inteligentno zamišljene priče o profesorici lingvistike koja je angažovana da uspostavi komunikaciju s vanzemaljcima kada se oni iznenadno i misteriozno pojave na Zemlji. Ejmi Adams se može nadati nominaciji za najbolju žensku ulogu. Dodatno se pominje i njen rad u “Nocturnal Animals” Toma Forda.

U trci je i drama “Moonlight” Berija Dženkinsa, koju neki kritičari upoređuju s “Planinom Brokeback”. Film prati odrastanje mladog američkog crnca koji na ulicama Majamija mora da skriva svoju homoseksualnost. U glumačkoj ekipi posebno se istakla Naomi Haris (u kategoriji za sporednu ulogu) koja glumi majku koja zbog zavisnosti zanemaruje svog sina.

U Veneciji i Torontu oduševila je sve “Jackie” čileanskog majstora Pabla Larejna, kojem je ovo prvi film na engleskom jeziku. Priča o tome kako se s posljedicama atentata na Džona F. Kenedija nosila njegova supruga Džeki Kenedi (sve govori u prilog sigurne nominacije za Natali Portman).

Do nominacija za Oskar ima više od tri mjeseca, a tek slijede i nagarde različitih kritičarskih udruženja i premijere nekih potencijalno važnih filmova. Ono što je već sigurno po mišljenju filmskih kritičara jeste da će ove godine biti više nego dovoljno dobrih naslova.

Sa ovogodišnjeg Sandensa stižu dvije izuzetne priče

Nakon ovogodišnjeg festivala Sandens dva su se filma našla kao kandidati za Oskara. Istorijska drama “Rođenje nacije” Nejta Parkera i porodična drama “Manchester by The Sea” Keneta Lonergana. Parker je odglumio glavnu ulogu i režirao epski istinitu priču o pobuni američkih robova protiv svojih ugnjetača na američkom Jugu prije američkog građanskog rata i prve reakcije su bile pune oduševljenja.

Međutim, kada se saznalo da je Parker u koledžu bio optužen za silovanje te to da je žena koja ga je optužila kasnije počinila samoubistvo (on je oslobođen optužbi), šanse za oskarovsku slavu znatno su se smanjile. Zato su ostale jake kada je riječ o “Manchester By The Sea”, u kom glume Kejsi Aflek (predviđa mu se nominacija za najbolju mušku ulogu) i Mišel Vilijams (sporedna ženska uloga), emocionalno burnom filmu o čovjeku koji mora da se brine o tinejdžerskom sinu svog pokojnog brata.

Bonus video: