Premijera filma "Igla ispod praga": Topla ljudska priča sa univerzalnim porukama

Nije bilo lako snimiti debitantski film sa , kako je rekao Marinović, sa ”fragmentima od bužeta”, ali činjenica da je snimao “u svom selu, gdje je znao svaki kamen, radio sa prijateljima , znao ko može da pomogne i gdje su svi htjeli da pomognu, bila je velika stvar
1 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2016. 10:51h

Film „Igla ispod praga“ režisera ,scenariste i producenta Ivana Marinovića sinoć je u Herceg Novom imao crnogorsku premijeru.

Brojni gledaoci došli su u došli u Dvoranu Park da pozdrave Marinovića - njihovog sugrađanina koji je priču o seoskom svešteniku koji se protivi prodaji zemljiša njegovih prađedova i zato ulazi u sukob sa svojim parohijanima, snimao na poluostrvu Luštica . Reditelj je inspirisan ljudima i njihovim mentalitetom , događajima i anegdotama i iz kraja odakle potiču Marinovići , ispričao toplu, na momente setnu i gorku, ali uprkos svemu optimističnu ljudsku priču sa univerzalnim porukama.

Publika je dugotrajnim aplauzima pozdravila Marinovića i pozdravila glumce i članove ekipe: Tihanu Ćulafić, Kristinu Stevović, Filipa Klicova, Draganu Dabović, Dejana Đonovića, Gorana Slavnića i Stašu Koprivicu, goste iz Doma starih „Grabovac“ u Risnu i članove hercegnovske Gradske muzike koji su učestvovali u Ivanovom filmu.

“Nastojao sam da napravim komunikativan film koji svako može da razumije “, kazao je Marinović i u tome nesumnjivo uspio, jer je film sinoć u Herceg Novom, ali i u Sarajevu naišao na emotivnu reakciju. Publika se naglas smijala i aplauzom pozdravljala “škerce” (šale), dosjetke i situacije koje se obojile film. Zato reditelj s pravom očekuje dobru gledanost, ne samo u regionu, nego i šire.

“Gledaoci u Herceg Novom su malo drugačije vidjeli film, jer većina poznaje predio (Lušticu) gdje je bilo snimanje , znaju svaki kamen, svaku kuću, a i mentalitet im je blizak , ali su reakcije podjednako pozitivne i u Herceg Novom i u Sarajevu gdje je film premijerno prikazan u takmičarskom dijelu na Sarajevo film festivalu”, ocijenio je Marinović.

Bez idealizacije, reditelj je kreirao likove, sa svim pozitivnim osobinama i manama, ali je neupitno da je to radio sa ljubavlji i da im je bezrezervno naklonjen.

Nije bilo lako snimiti debitantski film sa , kako je rekao Marinović, sa ”fragmentima od bužeta”, ali činjenica da je snimao “u svom selu, gdje je znao svaki kamen, radio sa prijateljima , znao ko može da pomogne i gdje su svi htjeli da pomognu, bila je velika stvar…”

Marinović se nada da će bar za tri godine uspjeti da napravi novi film, prvjenac je pripremao četiri, ali ističe da je to neizvjesno zbog komlikovanog obezbjeđivanja finasija. “Vidjećemo koliko će ovaj film uspjeti da otvori vrata za novi. Najteže je kao debitant iz jedne male kinematografije ubijediti selektore da film vrijedi pogledati , jer za to ne postoji sistemska podrška , sve je na individualnim naporima.

Dejanu Đonoviću koji iza sebe ima brojne uspješne pozorišne uloge, ovo je tek druga filmska uloga. Lik Ćoća odigrao je uvjerljivo, jer je kako ističe, dobio rolu koja mu je “legla”. Osim dvodecenijskog glumačkoig iskustva sigurno mu je pomoglo i to što je odrastao u kraju gdje je sniman film. Podsjetio je na poznanstvo sa Marinovićevim đedom koji je djecu brodicom prevozio na Lušticu koju je tada počeo da upoznaje.

Uvjeren u dobru budućnost filma Goran Slavić ističe da je snimanje “teklo kao podmazano”. Kaže da je snimanje sa glumcima kao što su Seka Sablić i Bogdan Diklić bilo inspirativno, jer se od takvih glumačkih veličina imalo šta i naučiti.

Dragana Dabović koja je glumila seosku usidjelicu Maru ističe da je srećna što je dobila šansu da igram u Marinovićevom filmu i da bi “!za njega navijala i da je samo bila gledalac”.

Iako prvi put na filmu , šesnaestogodišnji Ivan Klicov uvjerljivo je odlgumio Đorđa -sveštenikovog sina koji odrasta sa babom koja ima Alchajmerovu bolest i ocem koji se suprostavlja selu u borbi protiv neznanja i predrasuda. Nije mu bilo teško da se uživi u ulogu, iako je Đorđe drugačiji od njega u porivatnom životu. Pomoglo mu je što pznaje neke mlade ljude slične liku koji je tumačio. Već zaražen glumom, namjerava da mu to bude životni poziv.

Kristina Stevović ističe da film govori jezikom koji svi razumiju i da je možda iz ženskog ugla ovo više muška priča, ali ocjenjhuje da je “nevjerovatno tačna, duhovita, dirljiva, sa najljepšim glumačkim rolama u crnogorskoj kinematografiji, posljednjih godina “.

Protagonisti filma, makedonski glumac Nikola Ristovski, koji iga glavni lik-sveštenika Petra, Jelisaveta Seka Sablić, Bogdan Diklić i Leon Lučev nijesu bili u prilici da prisustvuju premijeri.

Film je sniman 25 dana, a finansirali su ga Ministarstvo kulture, Filmski centar Srbije, Turistička organizacija Herceg Novi i Luštica Bay.

Galerija

Bonus video: