Uloga me progonila, pokušavate da se popnete na balon sa rukavicama napravljenim od žileta

U intervjuu Aden govori o Danijelovim izazovima, da li je ili nije kriv za optužbe koje su mu propisane, i šta je to što je on naučio iz svoje uloge
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2016. 11:06h

Zanimljivo je to kako Aden Jang opisuje seriju "Povratak u život" (Rectify) prvu originalno napisanu seriju Sundance kanala koju je napisao Rej MekKinon, a napravio tim koji je radio produkciju za jednu od najpopularnijih serija ikad, "Breaking bad".

Australijski glumac igra Danijela Holdena, ozloglašenu "crnu ovcu" iz malog gradića u američkoj državi Džordžiji, koji nakon što je optužen za silovanje i ubistvo svoje djevojke još kao tinejdžer, odslužuje 19 godina u zatvoru "Death Row", sve dok jednog dana ne biva pušten na slobodu zahvaljujući DNK nalazima koji potvrđuju njegovu nevinost.

Mišljenje da je on nevin ne dijele i njegove komšije, u njihovim očima on je kriv i čvsto vjeruju u to. Serija koja se sastoji od šest epizoda prati Danijela kako bolno i sporim tempom pokušava da se spoji sa svojom porodicom, savlada svoje traume i nauči kako da živi život izvan sopstvenih zidina.

U intervjuu Aden govori o Danijelovim izazovima, da li je ili nije kriv za optužbe koje su mu propisane, i šta je to što je on naučio iz svoje uloge.

Kakve su tvoje prvi utisci kada je u pitanju Danijel?

Aden Jang: Kada sam prvi put pročitao scenario, bio sam u Bangkoku, gdje sam snimao film tako da su moja razmišljanja bila okrenuta prema sasavim drugom pravcu. Ali u roku od par dana, uloga je počela da me progoni, pa sam razmišljao kako mogu da utičem na njega, kako bih mogao da ga vratim u život.

Danijel je bio u samici skoro dvije decenije. Kako si se spremio za ulogu? Da li si uradio išta kako bi stvorio taj osjećaj izolacije?

Aden Jang: To je stvar koju možeš da zamisliš samo u određenoj mjeri . Za mene, to je više od toga kako tumačiš literaturu, kakve stvarne događaje možeš da pronađeš, da li postoje slučajevi koji mogu uticati na način na koji razmišljamo ili na pristup nekim elementima uloge. Prvenstveno, radi se o pokušaju da pronađem Danijelov ritam, pokušavajući da pronađem ritam te izolacije i da vidim kako bih mogao da manifestujem sebe u takvom nevjerovatno sunčanom svijetu koji skoro zaslijepljuje.

Šta je to sa čim se Danijel najviše bori kako bi vratio svoj život u normalu?

Aden Jang: Komunkacija, više nego bilo šta drugo. Da bi bio u stanju da se povežeš sa nekim, treba da dolaziš iz emotivnog mjesta, a to emotivno mjesto je u njegovom slučaju toliko poremećeno od samog zatvora da je u zastoju i kako vrijeme prolazi on sve više udubljen u literaturu. On pokušava da pronađe način na koji će komunicirati, jer je paralizovan od ovog iznenadnog raspadanja zidina koje su i napravljene kako bi ga odvele u pravcu smrti, a sada mora da se suoči sa nepoznatom budućnošću. Takođe, kao čovjek koji je propustio mnogo toga tokom perioda provedenog u zatvoru, taj čovjek – dijete, čovjek – dječak, čovjek – adolescent, očajnički traži da pronađe oboje – svoju prošlost i svoju budućnost.

Šta je za tebe bio najveći izazov?

Ovo će možda zvučiti apsurdno, ali mislim da je to zvuk sopstvenog glasa. Interakcija koju moraš imati sa ljudima koji nisu svjesni vremena kojeg si potrošio unutar sopstvene psihe. Vi ste mapirani onako kako je u milimetar konstruisano. Da bi mogli da komunicirate to bi bilo kao da pokušavate da se popnete na balon sa rukavicama napravljenim od žileta. Moraš to da uradiš veoma pažljivo.

Dio ove predstave jeste neizvjesnost koja okružuje pitanje Danijelove nevinosti. Mi nismo zapravo sigurni koja je njegova uloga u ovom zločinu. Kako to utiče na tvoju percepciju i predstavljane Danijela?

Odmah sam razgovarao sa Rejem o tom pitanju. Rekao sam mu "Hoćeš li mi otkriti?" A on je odgovorio na to Ne znam, možda ti i kažem. I razmišljao sam dosta o tome i borio se sa tim a onda je on upitao "Bi li volio da saznaš"? Vratio sam se do njega I rekao mu "Ne mislim da je to toliko važno za mene u ovom trenutku." Više sam bio zainteresovan gledajući šta je Danijel iskusio u pogledu svojih razmišljanja i sjećanja te večeri i kako su se ona pretvorila, evoluirala ili se iskrivila za 23 časa kroz sve ove godine.

Koncept vremena ima veliko prisustvo u ovom šouu – Danijelov period izolacije, kako on percipira vrijeme, spora struktura epizoda. Kako to sve utiče na publiku?

Kao glumac, često zaglavite sa ovim između kojih je prošao veliki vremenski period, na primjer ukoliko pravite biografski film, to može potrajati godinu dana a može trajati i čitavu deceniju, nikad ne znate. I tako očajnički, provodite veći dio svog vremena u pokušaju da popunite taj prostor. Sa Danijelom to je suprotno, to je kao da je on otišao u prodavnicu, pa mi vidimo da je on u prodavnici, zatim on ode u park i mi ga tamo i nađemo. Nije bilo perioda u kojem se zapravo pitate "Gdje je on?" ili "Šta namjerava da uradi?" To je ispitivanje usamljenog životnog puta ovog čovjeka koji pronalayzi sebe u ovom novom svijetu, i mislim da je serija upečatljiva upravo zato što nam je dozvoljeno da to iskusimo sa njim. To nije pitanje pogađanja. Vidiš šta sve doživljava i iako to gledamo kroz neke detalje, na neki način to te poziva da pogledaš izuzetnu dramu koja se i odigrava u tim sitnim detaljima. Ljudima će biti dozvoljeno da se povezuju sa sobom dok gledaju šou i stvore vezu kako bi imali više empatije, intriga, očekivanja, a svakako i više uzbuđenja i pitanja šta će se zapravo dogoditi.

Da li si nešto naučio od Danijela?

Nemoj da ideš u zatvor.

Seriju "Povratak u život" možete pogledati radnim danima u 22.20h, samo na TV Vijesti.

Galerija

Bonus video: