LISTA NAJPLAĆENIJIH GLUMICA

Lorens opet u vrhu

Filmska industrija je za žene okrutna i kada su u pitanju godine, ali su se među najboljim glumicama ipak izdvojile neke koje su starije
82 pregleda 1 komentar(a)
Dženifer Lorens, Foto: Reuters
Dženifer Lorens, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Glumica Dženifer Lorens drugu godinu zaredom našla se na vrhu Forbsove liste najplaćenijih glumica, sa zaradom od 46 miliona dolara za 12 mjeseci. Ona se tako “potukla” drugoplasiranu Melisu Mekartni, zvijezdu serije “Mike &Molly” koja je za isti period zaradila 33, odnosno 13 miliona dolara manje od Lorens.

Najplaćenija glumica zadržala je prošlogodišnju poziciju zahvaljujući posljednjem dijelu trilogije “Hunger Games”, koji je sjajno prošao na bioskopskim blagajnama (653 miliona dolara), ali i uz pomoć dijela honorara za film “Passengers” koji joj je unaprijed isplaćen. Iako joj je pošlo za rukom da ostane na prvoj poziciji, Lorens je zaradila manje nego 2015. godine, kada je na svom računu imala 52 miliona dolara prihoda.

Njena starija koleginica i komičarka, Mekarti najveće je iznenađenje na Forbsovoj listi, a razlog za to je dio honorara za filma “Ghostbusters”, koji joj je pomogao da pretekne Skarlet Johanson.

Johanson je sa zaradom od 25 miliona dolara, došla do treće pozicije, a od veći dio svote, tačnije 17,5 miliona dobila je za ulogu u filmu “Ghost in the Shell”, dok je ostalo zaradila reklamom za čuveni modni brend “Dolce&Gabbana”.

U industriji u kojoj još uvijek postoji velika razlika u honorarima za muškarce i žene, glumice često svoje bogatstvo povećavaju snimanjem reklama, a one su na četvrto mjesto postavile Dženifer Eniston. Glumica je zaradila 21 milion snimajući reklame za Emirate airlines, Smartwater, Aveeno i Living Proof.

Ova lista nije obuhvatila sam holivudske, već i glumice širom svijeta, pa se među top deset najplaćenijih i ove godina našla Kineskinja Fan Bingbing. Ona je svoju platu zaradila sa kineskim filmovima, kao što su “Skiptrace” i “Lady of the Dynasty”. 

Glumica sa dvojnim državljanstvom (američkim i južnoafričkim) Šarliz Teron, vratila se na Forbsovu listu nakon tri godine, i to na šesto mjesto sa 16.5 miliona, a šuška se da je 10 zaradila za ulogu u filmu “The Huntsman: Winter's War”, dok je pozamašni honorar dobila i od kompanije Dior, za reklamiranje parfema J'Adore.

Slijede Ejmi Adams (13,5 miliona), koja uspjeh duguje ulozi Luis Lejn i Warner Bros kompaniji i Džulija Roberts čiji filmovi “Mother's Day” i “Money Monster” nisu bili pretjerano uspješni, ali za tim nije ni bilo potrebe jer ima dugogodišnji ugovor sa kozmetičkom kućom Lancome.

Supruga Eštona Kučera, Mila Kunis čvrsto drži devetu poziciju koju su joj donijeli uloga u filmu “Bad Moms” i pozajmljivanje glasa Megi u animiranoj seriji “Family Guy”, ali je do konačnih 11 miliona došla sa reklamama za Gemfields nakit i Beam viski.

Jedina dama koja se prvi put našla na Forbsovoj listi je Dipika Padukone, indijska glumica koja je do deset miliona dolara došla uz pomoć bolivudskih filmova poput “Bajirao Mastani”.

Međutim, najinteresantniji podatak javnosti bio je taj da je svih deset glumica u periodu od 1. juna 2015. do istog dana ove godine, zaradile 205 miliona dolara, ali je ta svota značajno umanjena nakon plaćanja poreza i taksi.

Poražavajući podatak je da su samo četiri glumice uspjele da zarade više od 20 miliona, naspram 18 muških kolega (kompletna lista najplaćenijih glumaca biće objavljena u utorak).

Zapravo, nedavno istraživanje je pokazalo da je i eventualna borba za veće honorare gotovo nemoguća, jer je broj glumica veliki, a glavnih uloga veoma malo. U blokbasterima je svega 29 odsto govornih uloga rezervisano za žene, a najčešće su prikazane kao društvo muških likova, te kao seksualni objekti. Od svih pojavljivanja žena u filmu, u 27,5 odsto su djelimično ili potpuno nage, što je tri puta više nego kada su u pitanju muškarci. O ovome je nedavno pričala i Bri Larson, koja je podijelila iskustvo iz prve ruke.

“Puno puta mi se dešavalo da odem na audiciju i da mi režiser kaže da mu se sviđa kako glumim, ali da sljedeći put dođem u mini suknji i štiklama”, ispričala je ona.

Filmska industrija je za žene okrutna i kada su u pitanju godine, ali su se među najboljim glumicama ipak izdvojile neke koje su starije. Na Forbsovoj listi najplaćenijih glumica, njih pola je starije od 40, a sa 26 godina, Lorens je najmlađa zvijezda koja je došla do vrha, ujedno i jedina ispod 30 godina. Njene starije koleginice uspjele su da se izbore za svoju poziciju uprkos maloj ponudi uloga (samo 35 odsto ženskih uloga je pisano za one starije od 40 godina), ali se dobro poznata imena poput Sandre Bulok, Anđeline Džoli, Kristen Stjuart, Riz Viterspun i Kameron Dijaz nisu plasirale među 10 najplaćenijih.