Dok radite sa srednjoškolcima, zaboravite na sve što vas muči

971 pregleda 0 komentar(a)
Nina Marković, Foto: TV Vijesti
Nina Marković, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 14.12.2018. 21:12h

Gledaoci Televizije Vijesti, kroz kviz “EUmetrija”, koji se prikazuje svake nedjelje u 17.30 sati, imaju priliku da saznaju više o Crnoj Gori, ali i Evropi, uz pomoć 60 učenika iz 20 crnogorskih srednjih škola.

Voditeljka emisije Nina Marković pričala je za Play o iskustvu rada na ovom kvizu znanja, ali i sa srednjoškolcima.

Odnedavno si voditeljka takmičarske emisije “EUmetrija”, kako si se snašla u tom projektu?

Konačni sud o tome daće gledaoci. Kako emisije odmiču, čini mi se da se sve bolje snalazim, ali pošto sam previše samokritična neke detalje bih promijenila, jer znam da uvijek može bolje.

Ovo je zahtjevan projekat, dosta ljudi je uključeno u njegovo kreiranje, zato je potrebna dobra komunikacija i usaglašenost, što mi, naravno i njegujemo.

Kviz “EUmetrija” je nešto posebno i novo na našoj televiziji, kao takav predstavljao je nepoznanicu svima nama na samom početku, ali već nakon prve emisije sve je mnogo lakše.

Svi, zajedno sa predstavnicima CGO, dajemo sve od sebe da ispunimo očekivanja, ali i da svake nedjelje gledaoci prate naš kviz.

Zahvalna sam na prilici da budem dio ove priče, na ukazanom povjerenju, ali prije svega, na druženju sa srednjoškolcima. Moram priznati da mi je prijalo ovo osvježenje.

Kako je raditi sa srednjoškolcima, da li je bilo nekih zanimljivosti tokom snimanja?

Sa srednjoškolcima i srednjoškolkama je uvijek lijepo raditi. Njihova energija, raspoloženje, otvorenost i iskrenost – nešto su što je najvrednije.

Iznenađena sam njihovom željom da pokažu i više nego što se od njih traži. Imamo trenutaka kad nam se možda i ne radi, kad nije naš dan, ali samo par minuta druženja sa njima dovoljno je da zaboravite na sve što vas muči.

Žao mi je što nemamo mogućnosti da se družimo više, zato koristim svaku priliku, prije ili poslije emisije, da popričam sa njima, da čujem njihove utiske.

Drago mi je što, i pored ogromne želje da svoje znanje predstave na pravi način, ne zaboravljaju šta je lijepo vaspitanje i spremni su da boljem od sebe pruže ruku.

Svaka emisija je zanimljiva, dešava nam se da prekidamo rad zbog duhovitih komentara i smijeha, sigurni smo da će dobra atmosfera trajati do samog kraja.

Tek ćete čuti šta nam naši učesnici predlažu da čitamo, čime da se bavimo u slobodno vrijeme, koje znamenitosti da posjetimo u njhovim gradovima. Tek smo počeli...

Da li si uz njih i kviz i ti naučila nešto što do sada nisi znala?

Naravno. Od njih treba učiti, ne samo o evropskim vrijednostima, važnim datumima i istaknutim ličnostima, već, kao što sam gore navela, kakav treba da bude pravi predstavnik svoje zajednice, škole, grada.

Pitanja nimalo nijesu jednostavna, a kako se budemo bližili polufinalu i finalu biće sve teža i zahtjevnija. Zajedno uz njih prisjetićemo se ko čini EU Delegaciju u Crnoj Gori, kad nam je Evropski savjet odobrio bezvizni režim, ko je osvojio Evropsko prvesnstvo u fudbalu 2014. godine, itd...

Pošto u svakoj emisiji žiri čini, između ostalog, i ambasador zemlje članica Evropske unije, upoznajemo i zanimljive činjenice o ovim zemljama.

Tako znamo da su Finci izumjeli čuda: monitor za praćenje rada srca, igricu Angry Birds, SMS, saune koje se u ovoj zemlji koriste više nego automobili...

Zatim, naučili smo da se u Kraljevini Švedskoj reciklira 99 odsto otpada iz domaćinstva, kao i da je najljepši zalazak sunca, prema mišljenju slavnog Hičkoka, u Zadru.

Da li imaš svoje favorite?

Hm, pa imam, naravno, ali vam neću reći koje su ekipe u pitanju. Volim timove koji su složni, potkovani znanjem, ali slobodni u izražavanju svog stava, naravno, na kulturan način.

Mada, važno je napomenuti da će svaki učenik, učenica, ostaviti poseban trag. Biće nam neobično kad se sve završi. Prosto smo navikli da se svake sedmice družimo sa njima, ali smo uvjereni da ćemo se tek diviti njihovim uspjesima.

Koliko si prije ovoga privatno pratila kvizove na televiziji, imaš li neki omiljeni? Jesi li u nekima tražila inspiraciju za rad na “EUmetriji”?

Kao manja voljela sam ovakve emisije, odmjeravanje znanja, brzine, spretnosti, međutim to su, u to vrijeme, bili zaista kvaliteni projekti. Sad nijesmo baš u prilici da čujemo, čak ni u tako koncipiranim emisijama, poučne, informativne i zanimljive informacije.

Zato je “EUmetrija” od prvog dana osvojila povjerenje gledalaca. Bavimo se temama kulture i istorije Crne Gore prije svega, a zatim i evropske porodice.

Upoznajemo sebe i svoje mogućnosti da bismo mogli i o drugima da učimo. Dok sam se pripremala za kviz i sve što nas očekuje, naravno da sam istraživala i gledala kako to iskusnije kolege rade, a na predlog naše Nine Vujačić, urednice redakcije Kulture u dnevnom listu “Vijesti”, najviše sam pratila Danielu Trbović i njen rad na kvizu “Najslabija karika”.

Mada ovo je ipak malo drugačiji koncept, ali uvijek je dobro što bolje se pripremiti.

U Bojama jutra učim i oblikujem se kao novinarka

Koliko se rad u kvizu razlikuje od tvojih dosadašnjih angažmana, npr. u Bojama jutra? Šta ti više leži?

To su dva različita koncepta. “EUmetrija” je kviz u kojem morate na toliko stvari da obratite pažnju.

Tu su učenici, žiri, bodovi, pitanja, pravila...a uz sve to, uvijek bi trebalo da imate na umu da su to djeca, koja se možda prvi put susreću sa kamerama, studijom, trema je naravno prisutna.

Morate da se potrudite da je ublažite, da nađete način da im priđete i upoznate ih, da izbjegnete da ličite na strogu profesoricu koja ih propituje za ocjenu.

Dok je Jutranji program – moja polazna tačka. Tu učim, saznajem, stičem nova znanja i oblikujem se kao novinar. Timski duh i dobro raspoloženje u našoj redakciji učinili su da zavolim ovaj posao, da se tu zadržim.

Takođe je dinamična i zahtjevna forma u pitanju, morate biti u toku sa svim temama i pitanjima, pa čak i onim koje vam, možda, nijesu nimalo zanimljive.

Opšte je poznato da više volim teren, tu mogu biti ono što jesam, tu se, nekako, osjećam najbolje.

Bonus video: