IDEJA ZVANIČNIKA

I Žabljak dobija filmski festival?

“Za to postoje preduslovi a realizovanje bi upotpunilo raznovrsnu ponudu u vodećem kontinentalnom turističkom centru CG”...
1 komentar(a)
Žabljak, smotra filmova, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, smotra filmova, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 17.08.2016. 17:32h

Petominutnim insertima dugometražnih filmova - “Ispod mosta među stijenama” Pavla Simonovića i “Igla ispod praga” Ivana Marinovića, u ponedjeljak veče na Žabljaku je počela dvodnevna smotra filmova crnogorskih i autora iz regiona.

U nastavku večeri prikazano je više kratkometražnih filmova „Biserna obala“ reditelja Dušana Kasalice - laureata prošlogodišnjeg festivala „Srce Sarajeva“, „Zakloni“ Ivana Salatića, „Umir krvi“ Senada Šahmanovića, koji je nakon preko 50 svjetskih festivala stigao i na platno biopskopa “Durmitor”.

Savjetnik za audio vizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture Ilija Subotić kazao je da ravnomjeran razvoj kulture na teritoriji Crne Gore predstavlja javni interes.

“Ministarstvo s uspjehom godinama već realizuje program Razvoj kulture na sjeveru, u prvom redu kroz redovne konkurse, koji su zasnovani na načelima ravnomjernog regionalnog razvoja. U odnosu na princip decentralizacije u crnogorskoj kulturi, dalji razvoj savremenog stvaralaštva i valorizaciju kulturnog i prirodnog nasljeđa na lokalnom nivou, opština Žabljak, koja na svojoj teritoriji ima lokalitete sa statusom Uneskoovog mjesta svjetske baštine, raspolaže odličnim potencijalima za razvoj kulturnog, pa i filmskog turizma. Uvjereni smo da afirmacijom takvih koncepata, za koje se na državnom nivou i Ministarstvo kulture u kontinuitetu zalaže, Žabljak, kao jedan od najvažnijih i najelitnijih turističkih centara Crne Gore, može postati prepoznatljiv u širem kontekstu, čemu i na ovaj način doprinosimo”, kazao je Subotić.

Sekretarka za društvene djelatnosti Slađana Knežević saopštila je ideju da i Žabljak, poput Herceg Novog i Mojkovca, postane grad filmskog festivala: “Za to postoje svi preduslovi a njegovo realizovanje upotpunilo bi ionako raznovrsnu ponudu u vodećem kontinentalnom turističkom centru Crne Gore”.

Preporučujemo za Vas