HOLIVUDSKI KASKADER OTKRIO

Petar Strugar nije želio dublera u filmu "Jesen samuraja"

Dešava se i da dubler ne bude dobar kao glumac koji je savršeni atleta, a mogu vam navesti nekoliko takvih. Tom Kruz, na primjer
153 pregleda 1 komentar(a)
Petar Strugar, Foto: Promo
Petar Strugar, Foto: Promo
Ažurirano: 09.02.2019. 06:35h

Da bi u novom filmu Danila Bećkovića "Jesen samuraja" izgledao kao pravi karatista, crnogorski glumac Petar  Strugar  pratio je instrukcije bugarskog kaskadera Kalojana Vodeničarova.

Ekipa filma angažovala je Vodeničarova, koji je učestvovao u brojnim holivudskim spektaklima sa scenama borbe, da osmisli koreografije borilačkih vještina. Vodeničarov kaže da mu se  Strugar  odmah dopao, jer je mlad, talentovan, a pohvalio je i njegov atletski duh.

"U filmu 'Jesen samuraja', Petar  Strugar  nije želeo dublera, već je sve sam želeo da izvede. Ali sam ga podsjetio na Marfijev zakon, i da ne 'čačka mečku'", rekao je Vodeničarov.

"Glumci ponekad i ne žele da ih zamijene, iako im osiguravajuća društva to brane. Dubler se povrijedi i njega zamijeniš, ali kad se glumac povrijedi to je sasvim druga stvar, može čak da dođe i do prekida snimanja filma. Dešava se i da dubler ne bude dobar kao glumac koji je savršeni atleta, a mogu vam navesti nekoliko takvih. Tom Kruz, na primjer", kaže bugarski stručnjak koji za slavnog Kruza kaže da je izuzetan vozač, u šta se uvjerio tokom snimanja posljednjeg nastavka iz serijala "Nemoguća misija".

"U filmu 'Jesen samuraja' ima nekoliko različitih scena koje se uklapaju u moju viziju borbe. To ne mora nužno biti kineski stil, već mješavina različitih vrsta borbe. Tim s kojim sam radio i ja osmislili smo scene koje su se dopale i reditelju i glumcima, i mislim da će biti dobro", izjavio je Vodeničarov.

"Borba je kao i ples - neki pokreti izgledaju čudno. Ne volim kad se vidi da udarac nije pravi, ja volim da tuča izgleda kao prava. To je moj stil, ali ljudi vole različite stvari", kaže kaskader.

Iako je i to posao, Vodeničarov priznaje da biti kaskader nije lako, da je redovnim treninzima potrebno održavati tijelo, i da se udaranje pred kamerom uči. "Ako biste, na primjer, na set doveli boksera ili karatistu, oni su navikli da udaraju i da primaju udarce, ali kaskaderi na setu se ne tuku, i u tome je razlika. Mi prodajemo udarce koji izgledaju dramatično, a mi se zapravo zabavljamo. Nemamo modrice i podlive".

Ipak, dešava se, ali ne često i da kaskader nekog slučajno udari.

"I sportisti nekad padnu, iako treniraju da se to ne bi dogodilo. Tako je i u našem poslu. Ponekad se desi da moramo da pretrpimo udarac, jer je krupan kadar, ali to svakako nije isto kao prava borba u ringu", objašnjava čovjek koji se borilačkim vještinama bavi od malih nogu.

"Moj ujak je bio prvi kaskader u Bugarskoj, i ja sam odmalena išao na snimanja s njim. Trenirao sam džudo, jahanje, i dok sam bio mlađi i mršaviji, mijenjao sam žene na filmu. Poslije pada komunizma, u Bugarsku su počeli da dolaze stranci da snimaju filmove, pa su počeli da nas zovu i u inostanstvo. A to će doći i u vašu zemlju", kaže Vodeničarov.

Svoje kaskaderske i borilačke vještine, pokazao je u posljednjem nastavku "Nemoguće misije", "Padu Londona", pa čak i u filmu "Troja", koji je snimao šest mjeseci i koji mu otvorio vrata uspjeha.

Premijera "Jeseni samuraja", za koji je scenario pisao Dimitrije Vojnov, zakazana je za 4. oktobar i Vodeničarov bi volio da sa Strugarom, Hristinom Popović, Nikolom Kojom, Katarinom Žutić, Vesnom Trivalić prošeta crvenim tepihom. "Nadam se da ću doći na premijeru. Ako me pozovu", poručio je ekipi filma kroz osmijeh Vodeničarov.