Evropski „Oskar” crno-bijelom filmu „Hladni rat”

Evropska filmska akademija dodijelila je prestižne nagrade, među kojima je Pavel Pavlikovski za rad na “Hladnom ratu” nagrađen i u izboru za najboljeg reditelja i scenaristu
466 pregleda 0 komentar(a)
Najbolji film: "Hladni rat", Foto: Cdn1.thr.com
Najbolji film: "Hladni rat", Foto: Cdn1.thr.com

Poljska drama “Hladni rat” ovogodišnji je dobitnik Evropske filmske nagrade (EFA) za najbolji film, a može se reći da se, prema mišljenju kritičara, to i očekivalo, a vodio je i u nominacijama, piše na zvaničnom sajtu EFA europeanfilmawards.eu.

Nagrađeni film je režirao jedan od najboljih evropskih reditelja Pavel Pavlikovski, koji je takođe nagrađen kao najbolji evropski reditelj i scenarista. Svečana dodjela nagrada, poznatih još i kao evropski “Oskar”, održana je u subotu veče u “Teatro de la Maestranza”, u Sevilji. Film je donio nagradu i Džoani Kulig - za najbolju evropsku glumicu.Nagradu za najboljeg glumca dobio je Mascelo Fonte za ulogu u italijanskoj krimi drami Matea Garonea “Dogman”. Najbolji evropski dokumentarac je švedsko-njemačke koprodukcije “Bergman - jedna godina, jedan život” u režiji i po scenariju Džejn Magnuson. Najbolji kratki film je “Godine” Sare Fgaier, najbolja komedija je “Staljinova smrt” Armanda Ianućija.

Nagradu “European discovery 2018 - Prix Fipresci” dobio je film “Djevojka” Lukasa Donta. Za najbolji animirani feature film proglašen je “Drugi dan života” u režiji Raula de la Fuentea i Damiana Nenoua čija je radnja smještena u Poljsku 1975. godine, a prati novinara Kapuscinskog - veterana u svom poslu, idealistu i prijatelja izgubljenih uzroka i revolucija.

“On odlazi u Angolu gdje je građanski rat izbio zbog nezavisnosti zemlje. Kapuscinski započinje naizgled samoubilački puto u srce građanskog rata. Angola će ga promijeniti”, opis je filma.

Nagradu za životno djelo dobila je španska glumica Karmen Maura, a dobitnik nagrade za evropski doprinos svjetskoj kinematografiji je britanski glumac poznati Ralf Fajns. Predsjednik EFA-e Vim Venders je uručio i specijalno priznanje “za snažan politički angažman u kulturnom životu” legendarnom grčko-francuskom reditelju Kosti Gavrasu.

Nagrada za najboljeg evropskog filmskog kompozitora dodijeljena je Kristofu Kaiseru i Hulianu Masu za djelo “Tri dana u Kuiberonu” (3 TAGE IN QUIBERON), nagrada za vizuelne efekte otišla je Peteru Horthu za “Granice”, nagrada za najbolji dizajn kostima pripala je Masimu Kantini Pariniju za film “Dogman”, a nagrada po izboru publike pripala je filmu “Call me by your name”. Prva dodjela prestižnih priznanja evropskog filma održana je 1988. u Zapadnom Berlinu, godinu dana prije rušenja Berlinskog zida i završetka Hladnog rata. “Upravo je “Hladni rat” Pavela Pavlikovskog obilježio ovogodišnju evropsku kinematografiju osvojivši nagrade na najprestižnijim smotrama sedme umjetnosti, među kojima je i nagrada za najbolju režiju na 71. Festivalu u Kanu”, istakli su organizatori.

Nemoguća ljubavna priča u nemogućim vremenima

Oskarovac Pavel Pavlikovski u svom nagrađenom ostvarenju donosi strastvenu ljubavnu priču muškarca i žene koji se sastaju u ruševinamaa poslijeratne Poljske.

“Sa različitom prošlošću i temperamentima, oni su ‘fatalno neusaglašeni’ i osuđeni jedno na drugo. Radnja se dešava na fonu Hladnog rata pedesetih godina prošlog vijeka, a smještena je u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu. Par je razdvojen kako politikom, karakternim manama i tragičnim preokretima sudbine koja donosi nemoguću ljubavnu priču u nemogućim vremenima”, navodi se o filmu.

Crno - bijela tehnika u kojoj je film rađen kao da daje crtu sentimentalnosti, težine i patnje vremena neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Kadovi, kao svjedoci događaja ili sjećanja koja su ničija, svačija, koja su mučna, radosna, ispunjena nadom ali i obeshrabrenošću, jedinstvena ili čak ni počemu posebna..., nižu se kao stranice albuma starih fotografija i daju ton i sliku dokumentarca o vremenu, životu, ljubavi.

Tako se kroz odsustvo boje, osjetiće gledaoci, možda prenosi i pokolebana budućnost, užas nedavne prošlost, oduzeta perspektiva, nesigurnost i strah u životima likova koje tumače Tomas Kot i nagrađena Kulig. Čak i da estetska vrijednost i melanholičnost crno - bijele tehnike, koja se u posljednje vrijeme vraća u modu, ne pokrenu duh godina tog vremena i nečije mladosti, onda će se to postići atmosferom koju izaziva muzika, različita u zavisnosti od mjesta snimanja, od poljske, ruske, narodne muzike, pa do džez tonova iz, tada, savremenih i prefinjenih noćnih klubova.

Bonus video: