Preminuo Majkl Čimino, reditelj "Lovca na jelene"

Uzrok smrti nije naveden, a Vajsman je rekao da su Čiminovo tijelo u rediteljevom domu u Los Anđelesu pronašli prijatelji koji su prethodno pokušavali da ga dobiju na telefon
183 pregleda 4 komentar(a)
Majkl Čimino, Foto: Twitter
Majkl Čimino, Foto: Twitter
Ažurirano: 03.07.2016. 08:00h

Reditelj američkog filma "Lovac na jelene", nagrađenog Oskarom , Majkl Čimino preminuo je u 77. godini.

AFP navodi da je sinoć o smrti Čimina prvi izvijestio direktor Filmskog festivala u Kanu Tjeri Fremo, a potom i "Njujork tajms" koji je citirao rediteljevog prijatelja i bivšeg advokata Erika Vajsmana.

Uzrok smrti nije naveden, a Vajsman je rekao da su Čiminovo tijelo u rediteljevom domu u Los Anđelesu pronašli prijatelji koji su prethodno pokušavali da ga dobiju na telefon.

AFP podsjeća da su u filmu "Lovac na jelene" iz 1978. igrali između ostalih Robert de Niro and Kristofer Voken i da je ovo ostvarenje dobilo pet Oskara, uključujući i onaj za najbolji film.

Naredni Čiminov film, Vestern "Vrata raja" iz 1980. godine, koji priča priču o masakru nad imigrantima u SAD krajem 19. vijeka, s Krisom Kristofersonom, Izabel Iper, Kristoferom Vokenom i Džefom Bridžisom u glavnim ulogama, doživio je veliki neuspjeh i kod publike i kod kritike i bankrot kompaniji "Junajted artist".

Slično je prošlo i ostvarenje "Godina zmaja" iz 1985, krimi drama o obračunu policajca i kineske mafije, ali su ti filmovi kasnije ocijenjeni kao kultna holivudska trilogija.

Čimino je 2001. godine u Francuskoj, gde je povremeno živio, dobio Medalju viteza umjetnosti i književnosti.

Bonus video: