Posljednji pohod Indijane Džonsa

Dizni je u martu potvrdio da će režirati, a Harison Ford nakon povratka u „Star Wars“ svijet u „The Force Awakens“ igraće u petoj epizodi sage o omiljenom arheologu
3 komentar(a)
Harison Ford u "Indijani Džons", Foto: Www.filmtrout.com
Harison Ford u "Indijani Džons", Foto: Www.filmtrout.com
Ažurirano: 26.06.2016. 14:40h

U svom ludilu koje je stvoreno kada je Dizni za četiri milijarde dolara kupio vlasnika prava na „Star Wars“ franšizu- Lucasfilm u oktobru 2012, malo ko bi se sjetio da je ova kuća takođe na taj način dobila ekskluzivna prava i na lik voljenog arheologa avanturiste.

Sada kada je „Star Wars“ izvučen iz kandži mračne sile i vraćen na pravi put zahvaljujući Džej Džej Abramsu, dom Miki Mausa okreće se polako još jednoj franšizi koju je iznjedrio poznati Lukas, onoj koja nije imala pogrešan korak tokom tri decenije, sve do promašaja iz 2008. zvanog „Indiana Jones and the Kingdom of Crystal Skull“.

Dizni je u martu potvrdio da će režirati, a Harison Ford nakon povratka u „Star Wars“ svijet u „The Force Awakens“ igraće u petoj epizodi sage o omiljenom arheologu. Sada je u razgovoru za “Gardijan” direktor studija Rober Ijdžer otkrio da bi ovo mogao biti samo prvi u novom nizu filmova o Indijani Džonsu.

“Mislim da ćemo ih napraviti više, da to neće biti samo jedan film. Fokusiraćemo se na to da iznova ispričamo priču Indijane Džonsa ili da je nastavimo, pa onda opet pokrenemo ispočetka”, objasnio je on.

Treba se doduše sjetiti da Ajdžer vjerovatno mora da priča ovakve stvari jer je njegov posao da održi visoku cijenu Diznijevih dionica. I on je dodao da studio neće pokušavati da napravi “filmski univerzum” oko Indijane Džounsa poput onog iz “Star Warsa”, što ima smisla.

No onda je pitanje kako zapravo Dizni planira da nastavi nakon Fordovog petog pojavljivanja u ovoj ulozi, kada je izvjesno da bi uspješno kopiranje do sad uspješne taktike građenja „Star Wars“ sage teško bilo moguće.

„The Force Awakens“ je uspio jer je Abrams mogao da Hana Soloa ostavi sa strane i priču fokusira na novu generaciju avanturista, a da u isto vrijeme ne izda očekivanja publike. Odluka da se Solo ubije već u prvom filmu novog serijala ne samo da je bila hrabra, već i mudra jer je omogućila „Star Warsu“ da svjetlosnom brzinom izroni iz hipersvemira bez neželjenog prtljaga.

Ali, Indijanu Džonsa je nemoguće ubiti kako bi njegov bič i šešir naslijedila nova generacija, pogotovo što je Stiven Spilberg već javno izjavio kako ne želi da ide tim putem.

Ni Spilberg vjerovatno nije ljubitelj građenja sage na način modernog Holivuda. Od čovjeka koji je odbio da napravi nastavak filmskog hita “Jaws” to je teško očekivati. Zato je jedini omiljeni lik kod fanova koji se može pojaviti u novom filmu Indijane Džounsa upravo i samo Indi. Teško ćemo dobiti solo film posvećen nekome od sporednih likova iz prethodnih nastavaka.

Pa ako Spilberg neće ubiti Indija, kako će onda Dizni ponovo pokrenuti ovu franšizu? Ford bi mogao da izgleda čudesno mlad u 73. godini, ali će imati blizu 80 do trenutka kada se šesti film bude pojavio u bioskopima. U međuvremenu, ustanovljeno vrijeme radnje Indijane Džonsa smjestilo bi sve starijeg avanturistu u kasne šezdestete i rane sedamdesete godine prošlog vijeka, vrijeme poznato po potpuno drugačijim okultnim opsesijama u odnosu na trideste i četrdesete, u kojima dominiraju nacisti, a u koje su smješteni prošli filmovi.

Najvjerovatniji odgovor leži u nekoj vrsti binarnog modela po kojem bi dvije verzije našeg heroja postojale u različitim dekadama. Mladi Indi, kojeg bi možda glumio neko poput Krisa Prata ko ima talenta i za komediju i za akciju, započeo bi priču u flešbekovima prije rata, dok bi Fordu bila dodijeljena priča koja se odvija par decenija kasnije. Klifhenger bi možda ostavio Indija juniora u nemogućnosti da riješi misteriju njegove najveće avanture, dok bi prvobitni Indi odjednom doživio otkrovenje koje bi mu omogućilo da kompletira taj zadatak. A Spilberg bi mogao da održi obećanje da će svog starog prijatelja ostaviti u životu na kraju filma.

Ovo bi omogućilo Dizniju, naravno pod uslovom da mladi Indi raspali maštu gledalaca, da nastavi sagu sa novim glumcem u glavnoj ulozi. A sa resetovanjem vremena studio bi ponovo operisao u najuspješnijoj eri, gdje bi nacisti poslužili kao idealni antagonisti za još par Džounsovih avantura.

Postoji naravno mogućnost da se fanovima baš i neće dopasti Indi junior, što onda ostavlja jedno jednostavno rješenje, mada se ono vjerovatno neće svidjeti vlasnicima Diznijevih dionica. Možda je ipak vrijeme da Indijana Džons pođe na svoj posljednji krstaški pohod.

Bonus video: