Filmski omaž Muhamedu Aliju

“Nakon smrti Muhameda Alija primili smo mnogo zahtjeva da se film vrati u bioskope, a u čast njegovog života. Taj film zaista odaje počast svemu onome što je od Alija napravilo centralnu figuru tog vremena i čovjeka kojem nije upravljao njegov sport, već njegova lična vjera i principi”
0 komentar(a)
omaž Muhamed Aliju, Foto: Www.youtube.com
omaž Muhamed Aliju, Foto: Www.youtube.com
Ažurirano: 12.06.2016. 09:32h

Kako bi smrt čuvenog boksera Muhameda Alija, koji je preminuo 3. juna, bila obilježena na poseban način, ovog vikenda širom svijeta u bioskopima je repriziran film o njegovom životu “Ali”.

Čelnici kompanije “Sony Pictures”, koja je vlasnik filma, odlučili su da na isti način odaju počast Aliju, kao što je to učinjeno nakon smrti kultnog muzičara Prinsa u aprilu, kada se u bioskopima prikazivalo ostvarenje iz 1984. godine “Purple Rain”.

“Nakon smrti Muhameda Alija primili smo mnogo zahtjeva da se film vrati u bioskope, a u čast njegovog života. Taj film zaista odaje počast svemu onome što je od Alija napravilo centralnu figuru tog vremena i čovjeka kojem nije upravljao njegov sport, već njegova lična vjera i principi”, kazao je u saopštenju Rori Bruer, direktor distribucije ovog studija.

U filmu “Ali” koji je premijerno prikazan 2001. godine glavnu ulogu tumači Vil Smit, kao Muhamed Ali, a njemu su se pridružili Džejmi Foks, Džon Vojt i Mario van Pibls, između ostalih.

Ovo ostvarenje bavi se ne samo sportskim uspjesima Alija već i onim što je postigao van ringa u privatnom životu, a zaradio je tokom prikazivanja 87 miliona dolara.

Smit i Vojt te godine dobili su nominaciju za Oskara za uloge iz filma “Ali”.

Bonus video: