Šćekićeva priča o dječaku koji mašta da leti na festivalu filma u Africi

“Cilj je da filmom skrenemo pažnju javnosti da su Romi zapostavljeni, da današnji moderni svijet ne vodi računa o njima. Jednostavno, nikad ih ne primjećuju. Čak im ne dozvoljavaju da ulaze u javne institucije”
4 komentar(a)
Rizvan Krueziju, Neprimijećen, Foto: Privatna arhiva
Rizvan Krueziju, Neprimijećen, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.06.2016. 19:06h

Film "Neprimijećen", autora Gorana Šćekića, našao se među 30 od 1.500 pristiglih filmova koji će biti prikazani na međunarodnom festivalu filma Ekurhuleni u Johanezburgu, u Južnoj Africi.

Glavni junak Šćekićeve priče je dvanaestogodišnji Rizvan Krueziju iz Berana, koji tumači ulogu siromašnog dječaka koga niko ne primjećuje zato što je Rom.

“Cilj je da filmom skrenemo pažnju javnosti da su Romi zapostavljeni, da današnji moderni svijet ne vodi računa o njima. Jednostavno, nikad ih ne primjećuju. Čak im ne dozvoljavaju da ulaze u javne institucije”, kazao je ranije Šćekić "Vijestima".

Film "Neprimijećen" je premijerno prikazan u Beranama, u aprilu, pred Svjetski dan Roma.

Autor filma, Goran Šćekić, potpisuje scenario i režiju. Uz Rizvana, u filmu „Neprimijećen“ igraju Irina Kastratović iz Berana (medicinska sestra) i Milan Šćekić iz Podgorice (pilot).

Montažu za film je uradio Aco Pejović iz Podgorice, kameru potpisuje snimatelj Televizije Vijesti Slađan Fatić, takođe iz Podgorice, a fotografiju Sead Jašarović iz Berana.

Svi kadrovi filma su snimani na lokaciji Talum u Beranama, gdje pretežno žive Romi. Film je finansirala Opština Berane.

Zvanična lista filmova koji će biti prikazani na festivalu u Africi biće objavljena 10. juna.

Bonus video: