Sedamnaest godina od smrti Perhana

Sa nepunih 18 godina Davor je dobio glavu ulogu u filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje”, poslije kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi
156 pregleda 2 komentar(a)
Davor Dujmović, Foto: Screenshot (YouTube)
Davor Dujmović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 31.05.2016. 16:46h

Glumca Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vešanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”, a 30. maja se navršava 17 godina od njegove smrti.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvijek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da nakon nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

„Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vježbao“, pričao je Davor.

U obližnji restoran, gdje je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”. On je pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je savršen za ulogu.

Posle filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i kasnije više nije ni pokušavao.

Sa nepunih 18 godina Davor je dobio glavnu ulogu u sledećem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje”, poslije kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom. Nekoliko puta je pokušao da se liječi, ali bezuspešno

“Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo ’ja sam mal’ pa sam radoznal’, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću”, kazao je tada Dujmović.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu ,odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Posle završetka rata Davor je otišao u Banjaluku, gde je osnovao Fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Iz Banjaluke se preselio u Sloveniju i to kod djevojke s kojom je živio posljednjih mjeseci života.

Slobodno vrijeme je provodio u prirodi s konjima, borio se s jakom depresijom i alkoholizmom.

Dujmović je 31. maja 1999. godine izvršio samoubistvo vešanjem u Novom Mestu. Imao je 30 godina.

Volio je Stounse, Stinga i Boba Marlija.

Bonus video: