Vini Pu i kraljica Elizabeta slave 90. rođendan

“Kraljica divna i nasmijana koliko se i pretpostavlja da jeste”
69 pregleda 0 komentar(a)
Vini Pu i Kraljica Elizabeta, Foto: Thesun.co.uk
Vini Pu i Kraljica Elizabeta, Foto: Thesun.co.uk
Ažurirano: 29.05.2016. 09:07h

Jedan od najpopularnijih dječijih imaginarnih likova svih vremena, Vini Pu, proslaviće 90. rođendan, a radost je podijelio sa kraljicom Britanije, Elizabetom II koja takođe puni 90 ove godine.

Kao dijete, tada princeza Elizabeta, veoma je voljela avanture Vinija Pua, a prva knjiga koja je objavljena iste godine kada je rođena, 1926. bila je posvećena upravo njoj.

Omiljeni junak mnogih, vječito gladni meda, prvi put putuje u London u novoj knjizi koja nosi naziv “Winnie the Pooh and the Royal Birthday” (Vini Pu i kraljevski rođendan).

Smotani Vini Pu upoznaje, među Britancima jednu od omiljenih ličnosti, a kraljičin praunuk, princ Džordž takođe se pojavljuje u knjizi.

Nova knjiga, koja je objavljena u srijedu, prikazuje medu koji pokušava da dostavi poklon britanskoj kraljici. Tako je Vini Pu dobio šansu da proćaska sa kraljicom Elizabetom van Bakingemske palate, dok ona sa sobom ima karakterističnu torbu i bijele rukavice koje su njen zaštitni znak.

Ona je u knjizi opisana kao “onoliko kraljevska, divna i nasmijana koliko se i pretpostavlja da jeste”.

Princ Džordž dotrčaće do Pua i njegovih drugara u plavom šortsu i plavoj bluzi, a za njega piše da je u odnosu na čuvene junake ove priče, “mnogo mlađi od Kristofera Robina, a jednako živahan kao Tigar”.

Budući kralj Engleske, dobio je na poklon crveni balon od Pigleta i golica Puovo uho.

Tokom avanture, Vini Pu, Kristofer Robin i ostali iz družine istražuju znamenitosti Londona u dabldekeru, pa stižu i na zamjenu smjena čuvara Bakingemske palate, ali i da vide džinovskog lava na Trafalgar skveru.

Autor knjige, Aleksandar Alan Miln, bazirao je glavnog junaka na plišanom medvjedu kojeg je kupio svom sinu Kristoferu.

Dizni kompanija, koja posjeduje autorska prava za Vini Pua, objavila je i elektronsku knjigu, kao i audio naraciju za koju je angažovan oskarovac Džim Brodbent.

Iako Bakingemska palata nije željela da se zvanično miješa u ovo, novo izdanje knjige, britanski mediji navode da je kraljica nezvanično, sa oduševljenjem pozdravila novu avanturu Vini Pua.

Bonus video: