Sahranjen Bata Živojinović

"Bata je snimao više od 10 filmova godišnje u svim republikama bivše Jugoslavije i na jezicima svim naših naroda i narodnosti", kazao je bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović
66 pregleda 0 komentar(a)
Velimir Bata Živojinović, komemoracija, Foto: Betaphoto
Velimir Bata Živojinović, komemoracija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 26.05.2016. 14:20h

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu danas je sahranjen doajen jugoslovenske i srpske kinematografije Velimir Bata Živojinović.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice, supruga Lula, okružena unucima i kćerkom pred kovčegom ispred Crkve svetog Nikole na Novom groblju.

Takođe, posljednje zbogom Živojinoviću došli su da odaju brojne kolege glumci i prijatelji iz svijeta filma, političari, predstavnici kineskog diplmatskog kora u Srbiji, brojni umjetnici i građani.

"Velimire, nikada te nismo tako zvali, zvali smo te bratom, ocem, učiteljem, hvala ti za nagradu što smo te upoznali, igrali sa tobom, dijelili kadar, imamo pravo da budemo ljuti što se završilo ovako. Ponosni smo na tebe i tvoju porodicu što su izdržali duge četiri godine teške borbe. Od tebe smo krali zanat, nikad se nisi ljutio zbog toga, obožavali smo te, hvala ti za sve. Bilo nam je mnogo teško kada smo čuli da si u bolnici...", rekao je Manda.

"Ovo je godina glumaca, možda je budžet onog gore ministra kulture mnogo veći kad mu treba tolika podjela. I prenesi im da su još živi", poručio je Manda.

Kroz suze i jecaj svoj pozdrav Živojinoviću poslala je i glumica Danica Maksimović, koja je poručila:

"Mnogo ti hvala, imao si se rašta i roditi".

"Odlazis u legendu, dragi učitelju, zadnji u koloni, kao na silu, prije ođavne špice", izgovorio je glumac i reditelj Radoš Bajić, pobrojavši uz ime Bate Živojinovića sva velika glumačka imena koja su već otišla u legendu.

Glumica Radmila Živković, kuma Živojinovića, poručila je svom prijatelju da ga svi vole i da će se jednog dana ponovo vidjeti.

Živojinović je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, tik uz mesto svog kolege Dragana Nikolića.

Prije sahrane u Skupštini Beograda održana je komemoracija. Na komemoracije od legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca Velimira Bate Živojinovića oprostile su se njegove kolege, opisujući njegovu karijeru kao nedostižnu i neuporedivu.

Na komemoraciji, kojoj je prisustvovala i porodica Živojinovića, koji je u ponedjeljak preminuo u 83. godini, od Živojinovića oprostili su se i brojni ministri Vlade Srbije, gradski funkcioneri i javne ličnosti.

Nakon minuta ćutanja, uslijedilo je podsjećanje na bogat stvaralački opus Bate Živojinovaća, uz ocenu da je on svojim ulogama "sebi obezbijedio vječni život".

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović istakao je da je Živojinović odigrao više od 300 uloga u filmovima i TV serijama i da su se svi pitali kako je to uspijevao da postigne.

"Bata je snimao više od 10 filmova godišnje u svim republikama bivše Jugoslavije i na jezicima svim naših naroda i narodnosti", kazao je Zelenović.

On je podsjetio i na manje poznatu činjenicu da je Bata Živojinović na početku svoje karijere odigrao i brojne uloge u Beogradskom dramskom pozorištu i da je tada pozorište stavljao ispred filma.

Filmski kritičar Božidar Zečević ocenio je da je veličina talenta Bate Živojinovića bila takva da je svaka uloga koju odigra, bez obzira na njenu veličinu, bila glavna, pa makar imala i samo jednu rečenicu.

"On je svjesno prenebregao veliku svjetsku karijeru koja mu se nudila", kazao je Zečević i istakao da je riječ o najvećem glumcu u srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji od kada ona postoji.

Od Bate Živojinovića oprostio se i njegov prijatelj iz iz djetinjstva, pozorišni reditelj Strahinja Rodić. Bata i on su zajedno pohađali državnu glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije i zajedno polagali prijemni na Akademiji dramskih umjetnosti - Bata se odlučio za glumu, a on za režiju.

"Jeda od velikih želja, zbog koje se, između ostalog i odlučio da upiše glumu bila je da igra u vesternima. Bata je to i ostvario u brojnim evropskim filmskim produkcijama", podsjetio je Rodić.

U ime glumaca od Bate Živojinovića se oprostio Lazar Ristovski, koji ga je opisao kao "filmskog viteza" i "vječitog dječaka".

"Taj vječiti dječak bio je i veliki profesionalac, koji je svima želio da pomogne i rediteljima i glumcima i statistima", rekao je Ristovski.

On je ispričao i anegdotu kada je Živojinović nakon 50 pokušaja da se snimi jedna scena u kojoj je trebalo da dobije šamar statistu zamolio da ga ne štedi, nego da ga "udari kao neprijatelja, pa da završe to mučenje".

Bonus video: