Comedy Fest u Crnoj Gori: Ponovni susret publike sa filmskim herojima

U Podgoricu i Budvu stiže selekcija u koju su uključeni naslovi iz svih programa cjelovečernjih filmova
74 pregleda 0 komentar(a)
comedy fest, Foto: Facebook
comedy fest, Foto: Facebook
Ažurirano: 19.05.2016. 11:14h

Prvi međunarodni festival filmske komedije Comedy Fest održava se od 25. do 29. maja u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Podgorici i Budvi. Inicijator je Gordana Grubješić, direktor festivala je Dragan Jeličić a selektor Dimitrije Vojnov.

Festival je podjeljen u nekoliko cjelina, premijerni program čini petnaest naslova, regionalni pet, kinotečki deset a u repriznom će biti prikazano tridesetak filmova. Pored cjelovečernjih filmskih komedija, festival donosi i tri selekcije studentskih radova odnosno jednu regionalne kratkometražne komedije.

U okviru festivala biće održana dva okrugla stola na temu stanja komedije u Srbiji i regionalnih žanrovskih festivala, a mastreclassove studentima i zainteresovanim ljubiteljima filma održaće Nele Karajlić, Branko Dimitrijević i Ivan-Goran Vitez.

U Podgoricu i Budvu stiže selekcija u koju su uključeni naslovi iz svih programa cjelovečernjih filmova.

Na svim lokacijama, projekcijom u isto vrijeme, festival otvaraju Dobri momci Šejna Bleka, kriminalistička komedija koja je svoju premijeru imala na kanskom festivalu i pobrala ovacije publike i pohvale kritike. Rajan Gosling i Rasel Krou igraju par losanđeleskih detektiva koji 1977. u gradu pritisnutom grijehom i smogom pokušavaju da rješe misteriju nestale porno zvezde.

Podgorički program karakteriše prilika da se publika iznova susretne sa starim filmskim herojima koji su obilježili posljednjih četvrt vijeka filmske komedije – otud su u programu Posjetioci 3 i Torente 5, najnoviji nastavci kultnih franšiza koje su na našoj sceni ostavile dubok trag. Isto tako, svi oni koji su zavoljeli Pedra Almodovara i Bigasa Lunu u tom periodu, imaju priliku da pogledaju novu špansku komediju Kiki, ljubav je brza izvedenu baš u tom ključu. Studioznijim filmofilima obezbijeđena je prilika da uporede film Kiki, ljubav je brza sa Slatkom tajnom orgazma, australijskim izvornikom po kome je baziran, i u kome jednu od glavnih uloga igra naše gore list, Bojana Novaković.

Krug pouzdanih zvijezda zaokržuje Hju Grant koji se poslije sedam godina apstinencije vraća romantičnoj komediji u filmu Scenarista, a partnerka mu je Marisa Tomei. Kad je o čuvenim autorima riječ u ovom segmentu starih majstora nalazi se i Džo Dante, reditelj Gremlina, ovog puta zastupljen filmom Sahraniti bivšu u kome igraju Anton Jelčin iz Zvezdanih staza i Aleksandra Dadario iz filma San Andreas i serije Pravi detektiv.

Drugi segment čine ugledni reditelji čiji filmovi po prvi put stižu u bioskope. Dejvid O. Rasel se godinama vrzma oko oskara a u selekciji se našao njegov film Slučajna ljubav, dok se njegov podjednako uspješni kolega Ričard Linklejter pojavljuje sa premijerom Te lude osamdesete. Ovo je produžetak njegove stounerske rapsodije Munjeni i zbunjeni. Konačno holandski dobitnik oskara Majk Van Dim nastupa sa romantičnom crnohumornom komedijom Iznenađenje o bogatašu koji želi da okoonča svoj život pa se predomisli.

Glasan smijeh publiku očekuje na italijanskom filmu Kvo vado, komediji koja kao da ukršta Tesnu kožu i komičarski eksces Saše Barona Koena, u priči o tome na šta je sve spreman državni službenik samo da bi zadržao položaj u državnom sektoru.

Španska romantična komedija koja se vešto poigrava lokalnim i političkim stereotipima Zbog tebe promjeniću prezime, opet, ovog puta odlazi u Kataloniju gdje Andaluzijac pokušava da spriječi udaju svoje velike baskijske ljubavi za Katalonca.

Četvrti čovjek je veliki pobjednik serije LGBT festivala i predstavlja svijež pogled na taj milje. Ovo nije film baziran na ideji stvaranja pozitivnog stereotipa, o čuvenom gej naučniku ili umjetniku. Glavni junak je mladi automehaničar iz američke varošice koji svojim mačo prijateljima iz radničke klase jednog dana otkriva da je homoseksualac. Ono što usledi je promjena u mnogim aspektima njihovog odnosa, počev od smisla za humor.

Regionalna selekcija zastupljena je sa dva filma – Narodni heroj Ljiljan Vidić je parodija na partizanski film, smještena u doba NDH koje tretira sa puno crnog humora i riječ je o delu koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim dočim Ostrvo ljubavi Jasmile Žbanić govori o bračnom paru koji tokom ljetovanja na Jadranskom moru pronalazi ljubav, sa nekim drugim osobama.

U budvanskom bioskopu Cadmus, selekcija je nešto drugačija, dodat je jedan reprizni termin tako da će gledaoci moći da pogledaju i prvi deo serijala Zbog tebe promjeniću prezime, zatim norvešku krimi komediju Po redu nestajanja u kojoj se pojavljuju i naše glumačke zvijezde Sergej Trifunović i Miki Krstović, zatim Kaži kad sa Semom Rokvelom i Kirom Najtli i ekranizacija Irvina Velša, pisca Trejnspotinga pod nazivom Prljavo sa Džejmsom Mekavojem u ulozi korumpiranog policajca.

Comedy Fest se održava od 25. do 29. maja a raspored projekcija možete naći na www.comedyfest.rs

Bonus video: