Na žene se još gleda kao na rizik

Glumica je na Trajbeka festivalu pričala i o nedostatku žena među rediteljima, što smatra da je problem koji svi zanemaruju
78 pregleda 0 komentar(a)
Džodi Foster, Foto: Justjared.com
Džodi Foster, Foto: Justjared.com
Ažurirano: 15.05.2016. 17:59h

Džodi Foster posljednja je u nizu glumica koja je pričala o razlici u platama njenih kolega i koleginica. Ona je za "Entertainment Weekly" izjavila da je to ne uzbuđuje previše.

"Teško mi je da se zainteresujem za milionere koji su zabrinuti oko toga ko prima veću platu. Ja sam samo zahvalna što sam glumica i znam da se mnoge moje kolege osjećaju tako, da je teško nama da se žalimo jer smo umjetnici, a nažalost umjetnici smo na tržištu, a tržište plaća shodno zahtjevima. Tako da je tržište ono što treba promjeniti", smatra ona.

Fosterova, koja je režirala "Money Monster" koji je nedavno počeo da se prikazuje, istakla je da je finansijska nejednakost svjetski problem.

"To su stvari o kojima treba da pričamo. Treba da vodimo dijalog o različitosti širom svijeta i nejednakosti. Pogotovo sada kad su klasne i finansijske nejednakosti veće nego ikada, što je zaista problem naše budućnosti. To je nešto što svi treba da gledamo kako da riješimo", kazala je ona.

Poznata glumica prošlog mjeseca je na Trajbeka filmskom festivalu pričala i o nedostatku žena među rediteljima, što smatra da je slučaj koji svi zanemaruju.

"Gomila ljudi uopšte ne razmišlja o tome, uključujući žene izvršne producente koje su došle do vrha, a nisu se uopšte potrudile da sa sobom u mejnstrim svijet povuku još žena. Ne želim da se to ignoriše, to je stvaran problem. Što je veći finansijski rizik, producentske kuće manje rizikuju, a na žene se i dalje gleda kao na rizik", mišljenja je Foster.

Priča o razlici u platama između glumaca i glumica u Holivudu eksplodirala je prošle godine nakon što je o tome pisala Dženifer Lorens u svom eseju za "Lenny Letter". Nakon hakovanja Sonijevih mejlova 2014. otkriveno je da je Lorensova bila manje plaćena od njenih muških kolega sa kojima je igrala u filmu "American Hustle".

"Lagala bih kad ne bih rekla da je faktor želje da se svidim ljudima uticao da prihvatim taj ugovor bez mnogo borbe. Nisam željela da djelujem kao neko ko je težak ili razmažen. Tada mi je to djelovalo kao dobra ideja dok nisam na internetu vidjela koliko ko prima i shvatila da svaki muškarac sa kojim sam sarađivala nije brinuo o tome da će ispasti razmažen", napisala je Lorensova tada.

Nakon njenog eseja mnoge glumice su pričale o ovom problemu, među kojima su Meril Strip, Ris Viterspun, Runi Mara, Ema Votson i druge.

Bonus video: