Intrige, korupcija, začinjeno kokainom

Fren kaže da je Taroa stvorio sa Depardjeom na umu
158 pregleda 0 komentar(a)
Žerar Depardje, Foto: Www.esquire.com
Žerar Depardje, Foto: Www.esquire.com
Ažurirano: 08.05.2016. 14:12h

Na stadionu Velodrom, domu francuskog fudbalskog kluba “Olimpik” iz Marseja, Žerar Depardje naginje se nad stolom i vuče ogromnu liniju kokaina. Zadovoljnog izraza lica baca pogled na teren i bučne navijače i kaže: “Je*eno obožavam ovaj grad”. I to je malo reći, jer on je gradonačelnik tog grada već 20 godina.

Dobrodošli u “Marseille”, novu seriju punu političkih intriga, korupcije, ratova bandi, sve začinjeno kokainom. Serija od osam epizoda je prva Netflixova evropska produkcija, a kada je Netflix u pitanju možete očekivati dosta novca i velikih imena vezanih za projekat. "Marseille" je stvorio Den Frenk, scenarista hit mini-serije “Carlos”, izvršni producent je Floran Siri poznat kao reditelj akcionog filma “Hostage”, a u njemu igraju poznati francuski glumci Žeraldin Pailas i Benoa Mažimel.

A tu je i Depardje, jedinstvena pojava na francuskoj kulturnoj sceni, kojoj kontroverze nisu strane. On igra gradonačelnika Roberta Taroa koji planira svoj posljednji veliki projekat - ponovnu gradnju luke Marsej sa velikim kazinom u centru, prije nego što preda uzde svom štićeniku Lukasu Bareu. Ali u posljednjem trenutku Bare ga izdaje, zbog čega Taro mora ponovo da se kandiduje. Fren kaže da je Taroa stvorio sa Depardjeom na umu.

“Depardje je neko ko na pravi način može da otjelotvori ovakvog lika”, ističe on, ali dodaje da je slavni glumac tek druga zvijezda serije. Prva je Marsej. Serija se stalno prebacuje sa intriga iz gradske vijećnice na siromašnije, multikulturalne krajeve grada gdje dominiraju priče o organizovanom kriminalu.

“Quartier Nord, loš dio Marseja je jako blizu centra. Imate onda tu i jedan veoma buržoaski dio, pa ribolovačku industriju - to je fantastičan teatar strasti i emocije”, objašnjava Siri i dodaje da je njegova serija priča o sukobu starog i novog Marseja.

I dok za Taroa kaže da i pored zloglasnog uvoda u seriji predstavlja plemenitu stranu politike, reditelj nije oduševljen aktuelnom političkom situacijom u njegovoj domovini u kojoj jača podrška desnici i antiislamski sentiment je sve jači.

“Ovo nije socijalistička Evropa, a nije ni ujedinjena, to vidimo sa imigrantskom krizom. Svako pokušava da zaštiti svoje granice. Nacionalizam me zastrašuje”, kaže on.

Bonus video: