Kusturica nepoželjan zbog podrške Putinu

Reditelj tvrdi da pridržavanje propisa nije bio problem, traljav s prijavama bio je i ranije pa to nikome nije smetalo, a sada je dugogodišnje poklonstvo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu očigledno glavni razlog zašto su ga odbili
20 komentar(a)
Hram Hristovog vaskrsenja, Emir Kusturica, Foto: Savo Prelević
Hram Hristovog vaskrsenja, Emir Kusturica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.04.2016. 08:58h

Što je istina, a što laž? Po ruskom dopisniku američkog “The Hollywood Reportera” i britanskom “The Guardianu” novi film Emira Kusturice “Na mliječnom putu” nije primljen u Kan jer je reditelj zakasnio jedan dan s prijavom.

Prilična je to blamaža za filmaša koji je nekada na tom festivalu radio što je htio - dvaput je osvajao Zlatnu palmu za najbolji film (Otac na službenom putu, Underground), jednom za režiju (Dom za vješanje), u službeni program ugurao je i svoj najslabiji film (Zavjet), 2005. bio je predsjednik žirija, a 2011. nadgledao je prestižan prateći program Izvjestan pogled, piše za Jutarnji.hr, filmski kritičara Nenad Polimac.

Reditelj tvrdi da pridržavanje propisa nije bio problem, traljav s prijavama bio je i ranije pa to nikome nije smetalo, a sada je dugogodišnje poklonstvo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu očigledno glavni razlog zašto su ga odbili.

“Politika se sve više petlja u Kan. Očigledno je neko naredio da moj film ne prime. Rekao bih da ga nisu ni gledali”, izjavio je ruskoj nacionalnoj agenciji “Novosti”.

Kusturica se našao na mnogim listama nepoželjnih nakon javne podrške ruskim pretenzijama na Ukrajinu, pa su mu tamo zabranili da nastupi sa svojom grupom “No Smoking Orchestra”. Da ne bi bilo zabune koga zagovara, nedavni pariški koncert “No Smoking Orchestra” počeo je ruskom himnom.

Suprotno “Hollywood Reporteru” i “Guardianu”, reditelj tvrdi da je sve to izmišljotina, na ruskom portalu “Sputnjik” objasnio je da ga nije niko iz “Novosti” nije ni zvao, a niti je prijavljivao film za festival, jer je u vrijeme kanskog dedlajna imao tek kontrolnu projekciju. Je li to tačno? Kan je tu i tamo primao filmove, koji još nisu bili dovršeni, a slučaj bi jedino mogao da razjasni glavni kanski selektor Tjeri Fremo.

Ukoliko Kusturica zaista nije stigao u Kan, bilo bi logično da reditelj sada prijavi film za Veneciju, gdje je nagrađen za ostvarenja “Sjećaš li se, Dolly Bell” i “Crna mačka, bijeli mačor”.

Skupi spektakl sniman u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori

Film “Na mliječnom putu” je skup spektakl. Snimao se pedeset nedjelja tokom tri godine, angažovano je pet hiljada statista, a uz italijansku zvijezdu Moniku Beluči igrali su Sergej Trifunović, Miki Manojlović, Sloboda Mićalović i Davor Janjić. Glavnu ulogu reditelj je dodijelio sebi. Kusturica je često glumio u tuđim filmovima, ali u svojim se zadovoljavao sićušnim epizodama. Za to se odlučio, kako ističe, jer mu je ovo najličnije ostvarenje, svojevrsni triptih u čijem je prvom dijelu junak običan mljekar, uznemiren ratnim zbivanjima, u drugom pronalazi ljubav svoga života (Monika Belučii), a u trećem postaje monah i meditira o prolaznosti.

Kusturica je izjavio da je sve što je imao uložio u taj film. Ipak je u Republici Srpskoj, u kojoj se najviše snimalo, imao finansijsku podršku državnog vrha.

Bonus video: