Crnogorski stand up može biti munja nebeska

Nema omiljeni vic o Crnogorcima, jer stereotipe ne smatra humorom
107 pregleda 0 komentar(a)
Filip Andronik, Foto: Privatna arhiva
Filip Andronik, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.04.2016. 18:13h

Bosanskohercegovački stand up komičar, Filip Andronik, koji se bavi i crtanjem stripova večeras će od 21 sat nastupiti u podgoričkom Turtle pabu.

Komičar koji je sa svojim autorskim materijalom učestvovao u predstavama sa glumcima/komičarima, organizovao i vodio večeri otvorenog mikrofona i takmičenja komičara amatera, za Vijesti je otkrio nešto više o sebi i materijalu koji je pripremio za Podgoricu.

“Dolazim iz Sarajeva gdje već... bazilion godina crtam stripove. Prije pet godina počeo sam šale iz mojih stripova pričati publici i taj vid zabavljanja se svidio i publici, a i meni. Naravno, sadržaj nastupa je mutirao i odrastao u priče koje nemaju veze sa stripovima, ali moje šale su ostale 'slikovite'”, tvrdi Andronik.

“Stand up je dosta direktnija umjetnost od stripa. Dok vaš strip pročita neko, nekad, negdje, na šale publika reaguje odmah tu, na nekoliko metara ispred vas. Što je veoma velika 'nafurancija', odnosno u vama proradi adrenalin samo tako i onda krenu još bolje šale i još veći aplauz i na kraju niko ne želi ići kući”, prepričava komičar koji je ranije nastupao u Austriji i regionu, uključujući i Crnu Goru.

Na pitanje da li je u svoj standardni repertoar uvrstio i šale na račun Crnogoraca, on je kazao:

“A ne, nema potrebe šaliti se na račun Crnogoraca kada dolazim iz zemlje koju bije glas da je leglo glupih ljudi. Ta mi na televiziji imamo reklamu 'deka - jednostavna za korištenje'. Stoga ću se držati priča o Bosancima i Hercegovcima. Ako neko od publike i pomisli da mu je u Podgorici loše, da zna da ima i goreg svijeta”.

Andronik tvrdi da nema svoj omiljeni vic o Crnogorcima, jer stereotipe ne uvrštava u humor.

“Ali recimo humor vašeg lokalnog komičara Andrije Dabanovića je odličan. Stand up scena u Crnoj Gori ima sve predispozicije da bude munja nebeska”, poručuje on i otkriva svog uzora.

“Divim se komičarima poput Rossa Noblea (Engleska) koji mogu dva sata pričati sa publikom i praviti šale od informacija koje dobiju od njih. Naravno, nije svaki nastup jednog komičara naučena pjesmica šala, ali izaći pred publiku bez spremnih fora i improvizovati sav materijal, to ne može svako”, pojasnio je on.

Karte za veče stand up komedije je, zbog ograničenog broja mjesta, potrebno rezervisati i to na broj 067 606 688, a rezervacije se naplaćuju dva eura.

Bonus video: