Šta kaže matematika: Ko je najbitniji lik u "Igri prestola"

Dok se pripremate za šestu sezonu Igre prijestola, koja je zakazana za 24. april, možda ne bi loše bilo da pogledate sve one scene koje uključuju Sansu Stark. Možda ste propustili neke skrivene tragove, koji ukazuju na uspon crvenokose djevojke sa sjevera
74 pregleda 0 komentar(a)
Sansa Stark, Foto: HBO
Sansa Stark, Foto: HBO
Ažurirano: 04.04.2016. 12:35h

Od početka prikazivanja popularne HBO serije Igra prijestola, zapleti su povezivani sa Džonom Snježnim, Arjom Stark, Tirionom... A ključna u zapletima bi mogla da bude Sansa Stark, najstarija kćerka Edarda i Kejtlin.

Sansa je iz blizine posmatrala pogubljenje svog oca. Sansa je bila zarobljenica Džofrija Barateona. Sansa je, pošto je morala da se uda za Tiriona, nepravedno optužena za ubistvo Džofrija.

“Tvojoj porodici su se desile grozne stvari. Nemoj da budeš samo posmatrač. Ne postoji pravda na svijetu... osim ako sami ne preduzmemo nešto... Voliš svoju porodicu. Osveti ih“, govorio je Sansi Petir Beliš tokom jedne od epizoda u petoj sezoni serije.

Sansa predstavlja najvažniji karakter u seriji snimljenoj po romanima Džordža R.R. Martina, kažu matematičari.

Endrju Beveridž, vanredni profesor matematike na Mekalister koledžu, i njegov saradnik Dži Šan, napravili su analizu serije, u pokušaju da predvide buduće zaplete – budući da serija ne prati vjerno knjige. Da bi pronašli odgovor, koristili su se teorijom grafoca, ekonomijom, matematikom, sociologijom, te ogromnim brojem drugim drugih disciplina.

Analizirajući treću knjigu Martinove sage "Oluja mačeve", Beveridž i Šan su kreiralu ogromnu mrežu likova i veza među njima. Poslije hiljadu stranica, kreiralu su mapu:

Nakon rangiranja znakove kroz različite metode, pojavio se tri najčešće znakove koji mogu da se smatraju "glavne" zvezde serije: Sansu Stark, Jone Snow, i — na vrhu u skoro svakoj izmerenih pogledu – Tirionom.

Na kraju analize, naučnici su došli do rezultata koji ukazuje da se glavnim likovima mogu smatrati Džon Sniježni, Tirion i - iznenađenje - Sansa Stark.

“Svjesni njene uloge kao nasljednice, ostali su u seriji više puta koristili Sansu kao pijuna u svojim borbama za vlast”, navode istraživači.

Dok se pripremate za šestu sezonu Igre prijestola, koja je zakazana za 24. april, možda ne bi loše bilo da pogledate sve one scene koje uključuju Sansu Stark. Možda ste propustili neke skrivene tragove, koji ukazuju na uspon crvenokose djevojke sa sjevera.

Bonus video: