HRVATSKA GLUMICA MARIJA ŠKARIČIĆ ZA "VIJESTI"

"Etikete imaju rok trajanja, a onda se ogule ili otpadnu"

Nakon mini serije “Grudi”, hrvatsku glumicu Mariju Škaričić publika će imati priliku da gleda i u prvoj regionalnoj HBO seriji “Uspjeh”
501 pregleda 0 komentar(a)
U seriji Grudi: Marija Škaričić, Foto: Privatna arhiva
U seriji Grudi: Marija Škaričić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.12.2018. 16:46h

Hrvatsku glumicu Mariju Škaričić nakon jedne od glavnih uloga u mini seriji “Grudi” crnogorske rediteljke Marije Perović, crnogorska, ali i regionalna publika može vidjeti i u prvoj HBO seriji sa naših prostora - “Uspjeh” koju je režirao sarajevski redatelj i dobitnik Oskara Danis Tanović. U toj seriji igra policijsku inspektorku, a u “Grudima” je ušla u lik majke koja, pored toga što se ‘bori’ sa tinejdžerkom u pubertetu, bori se i sa opasnom i podmuklom bolesti od koje ne zazire. No, “Grudi” će dobiti i svoj nastavak, kako je najavljeno - snima se film koji su podržali filmski centri regiona. Škaričić je, kaže “Vijestima”, uživala u procesu realizacije tog projekta i, priznaje, baš joj je trebao u tom trenutku.

“Poteškoće sam, ako ih je i bilo, zaboravila. Osim što smo se nekoliko puta pošteno nasmrzavali”, priča ona uz osmijeh, očigledno nedovoljno iskusna sa nikšićkim vremenskim prilikama.

“Mislim da je važno obrađivati teme koje su stvarne i prepoznatljive, radikalno i hrabro. Svaka vrsta trezvenog doprinosa u ovaj naš ludi svijet, vrijedna je”, dodaje ona i opisuje svoju junakinju kao: “zbunjenu, usamljenu, potisnutu i prestrašenu, ali i sve jasniju, otvoreniju, jednostavniju i hrabriju”, dok je u seriji “Uspjeh” dobila drugačiju ulogu.

“Zaista, sjetim se sa smiješkom snimanja i posebnih ljudi s kojima sam sarađivala i zahvaljujem dragoj i darovitoj Mariji Perović što me je dovela u Nikšić. Taj projekat mi je intimno baš trebao u tom trenutku i sjeo je na pravo mjesto”, nastavlja ona.

Škaričić je prije desetak godina važila i za jednu od najboljih hrvatskih glumica mlađe generacije, a onda nekoliko godina nije bilo dovoljno posla kako bi to moglo nastaviti da važi, priča ona “Vijestima”.

“Neko sam vrijeme u tom smislu ‘važila’, pa onda nekoliko godina nisam baš imala posla pa sam prestala to ‘važiti’. Prošle mi se godine, nakon duže pauze, zaređalo nekoliko velikih i kvalitetnih projekata zbog kojih ću možda opet biti spomenuta u nekom takvom kontekstu, ali to nema puno veze sa mnom zaista, to su neke lijepe etikete koje imaju rok trajanja. Ogule se ili otpadnu pa se opet priljepe neke nove. Cijelo to vrijeme odvija se moj život pun svakodnevnih izazova, a posljednji koji me jako intrigira, i sviđa, jeste: ‘kako sebe ne shvatati preozbiljno?’”, ističe ona.

S obzirom na to da je nedavno završila sa nekolika snimanja, a u kojima je primijetna saradnja kinematografskog društva zemalja nekadašnje Jugoslavije, Škaričić ističe i da su upravo takvi projekti i potrebni i prirodni, te kaže da joj je projekat “Grudi” prvi u državi bivše Juge, a da nije u Hrvatskoj. I osjećala se domaće...

“Ne samo da je potrebno udružiti snage, nego je i prirodno. A potrebno je, jer je prirodno. Ovo je moj prvi projekat u državi bivše Juge, a da nije u Hrvatskoj. Nikakav osjećaj ničeg stranog nisam imala na snimanju, dapače, osjećala sam se ‘domaće’ i dublje sam disala jer sam osjetila da je područje mog profesionalnog života u kojem moram malo izmijeniti akcent ali i dalje govorim svojim jezikom, veće od onog na koje sam navikla. Upoznala sam predivne ljude s kojima bih rado opet negdje ne nečemu pametnom i kvalitetnom radila. Premale su naše države same za sebe, premalo je projekata i prostora. Ovakvim saradnjama se taj prostor širi a to je meni lijepo i važno”, kazala je ona.

Na pitanje da li i ona, kao većina u državama nekadašnje Jugoslavije, smatra da je ‘’vani’ bolje i koliko je lakše ili teže napredovati u glumačkom poslu na našim prostorima u odnosu na inostranstvo kaže da se ne može tvrditi ni jedno ni drugo.

“Iskreno, ne znam, premalo sam boravila u inostranstvu da bih mogla sa sigurnošću nešto tvrditi. Mislim da je glumcima vani još teže doći do prilike jer ih ima nebrojeno puta više u odnosu na količinu posla nego u našim krajevima. U zemljama s više novca i više projekata sve je veće i drugačije i čini mi se da je i odgovornost prema poslu veća. Možda sam u krivu, ali čini mi se da su vani glumci spremniji i budniji jer ih puno više čeka iza ugla da uskoči ako ti zezneš svoju priliku”, priča hrvatska glumica.

Kako smo zakoračili u novu godinu, tako je odgovorila i na pitanje o daljim planovima i trenutnim reakcijama.

“Upravo sam završila snimanje novog filma Andree Štake i vratila se u Zagreb nakon dva mjeseca ‘izbivanja’. Trenutno radim sa svojim studentima na Akademiji dramske umjetnosti i, osim njihovog razvoja, nemam drugih profesionalnih zadaća. Na repertoaru koji me uključuje je i prikazivanje prve regionalne HBO serije “Uspjeh“ u režiji Danisa Tanovića, u kojoj igram policijsku inspektorku. Mislim da smo napravili dobar posao i reakcije su bile vrlo pozitivne, a vidjećemo kakav će biti odziv gledalaca pred malim ekranima”, kaže Škaričić.

Ovdašnje strukture ne podnose ništa dobro i slobodno

Koliko filmsku umjetnost, recimo tako, prepoznaju institucije, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom našem, tzv. regionu?

Sve slabije. Prepoznavanja uopšte, bilo čega i bilo koga, u današnjem svijetu su rijetkost. To me ne čudi, jer ako je moguće da se, kao na primjer, sada u mojoj državi, uskraćuju sredstva domu za djecu s autizmom ili se traži da dijabetičari sami dodatno plaćaju injekcije insulina, a istovremeno politička bagra kupuje milijardama naših novaca stare vojne avione i gradi komične spomenike prvom hrvatskom predsjedniku, o kakvom prepoznavanju tu uopštee možemo govoriti? Osim, ko će se i kako tu uvaliti i spremiti milione u svoje džepove.

U Hrvatskoj smo imali uzlet s HAVC-om pod vodstvom Hrvoja Hribara pa je odlučeno da taj uzlet naglo postane prisilno slijetanje sa štetnim posljedicama. Moje zapažanje jeste da kad je nešto dobro i slobodno, to ovdašnje strukture ne podnose. Valjda je prijeteće pozitivno.

Preporučujemo za Vas