Uvijek je bilo rasizma u Holivudu

“Otišao sam da gledam meč Njujork niksa i tamo vidio Spajka Lija koji se obukao za dodjelu Oskara, ali je gledao utakmicu”
0 komentar(a)
Dastin Hofman, Foto: Purepeople.com
Dastin Hofman, Foto: Purepeople.com
Ažurirano: 06.03.2016. 11:56h

Čuveni američki glumac Dastin Hofman smatra da u Americi postoji sistemski problem rasizma koji nije prisutan samo na dodjelama Oskara.

Dvostruki oskarovac u nedjelju uveče nije prisustvovao ceremoniji niti je gledao prenos, ali je bio na istom mjestu gdje i ovogodišnji dobitnik počasnog Oskara, koji je takođe bojkotovao ceremoniju.

“Otišao sam da gledam meč Njujork niksa i tamo vidio svog prijatelja Spajka Lija koji se obukao za dodjelu Oskara, ali je umjesto toga gledao meč”, rekao je Hofman Asošijejted presu.

Li je prisustvovao utakmici na Medison Skver Gardenu u Njujorku u crnom smokingu, a tu je bio i komičar Trejsi Morgan, koji je takođe učestvovao u bojkotu.

Ovogodišnja dodjela Oskara prošla je u znaku polemika o nedostatku rasne i etničke raznolikosti u Holivudu. Američka akademija na meti je žestokih kritika jer su drugu godinu zaredom iz nominacija izostavljeni glumci koji nisu bijelci.

''Uvijek je bilo rasizma. To je slika ove zemlje,'' rekao je Hofman.

Na pitanje kako bi bilo moguće unaprijediti raznolikost u Holivudu, glumac je odgovorio da se ''mijenjamo samo onda kada nas oni koji su ugnjeteni natjeraju na to''.

Hofman je dobitnik dva Oskara za najboljeg glumca u filmovima ''Kramer protiv Kramera'' 1979. i ''Kišni čovjek'' 1988. godine.

Bonus video: